Час по полицейска лична защита за петокласниците от ОУ „Н.Й.Вапцаров”-Разград

Седмица преди отново да преминат на дистанционно обучение, малките доброволци от Детското полицейско управление в училище „Вапцаров” имаха много специален час. Тактики от полицейската лична защита им показаха инструкторите от ОДМВР-Разград Иван Атанасов и Калоян Славов – съобщават от пресцентъра на ОДМВР-Разград. След задължителната загрявка децата имаха възможност да научат и тренират захвати, удари и техники, които полицаите използват при преследване и залавяне на престъпници. Заради силния интерес това бе второ занятие по темата. По време на часа петокласниците усвоиха техники на падане и самозащита. Инструкторите по полицейска лична защита и участниците си обещаха, че това няма да е последната им среща.

Занятията в Детското полицейско управление продължават. Вече година учениците с класен ръководител Кремена Обрешкова се запознават с различните структури в полицията, законите и основната дейност на полицейските служители. Под ръководството на инспектор Детска педагогическа стая Тезджан Бошнакова малчуганите трупат знания  и умения за опазване на техния живот, справяне в трудни ситуации вкъщи или на улицата.

Националната програмата „Детско полицейско управление“ е инициатива на Министерството на вътрешните работи, а реализирането й е дело на междуведомствена експертна работна група, създадена със заповед на главния секретар на МВР. Заложените теми и методически указания са разработени от групата, в която влизат представители на МВР, Министерството  на образованието и науката, Министерството на правосъдието, Българския младежки червен кръст, Българската православна църква, Българския туристически съюз. Идеите и темите са дългосрочни и са предназначени за двугодишно извънкласно обучение на деца от началните и прогимназиалните класове. Целта е чрез теоретични и практически занимания децата да получат знания и умения за опазване на своя живот и този на приятелите си; за справяне в трудни ситуации вкъщи, на училище и на улицата; за своите права и отговорности; за работа в екип, уважение и толерантност към другите. В обучителния процес участват служители от структурите на „Охранителна полиция“, „Пътна полиция“, „Криминална полиция“, психолози, експерти от БЧК, БТС и други партньори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *