Часовниковата кула светва в синьо и зелено в подкрепа на инициативата „Да осветим НФ“

Община Разград се присъединява към глобалната инициатива „Да осветим НФ“(“Shine a Light on NF“), посветена на борбата срещу генетичното заболяване неврофиброматоза(НФ). Това съобщават от пресслужбата на местната управа.

„Да осветим НФ“ се провежда всяка година на 17 май –  Световния ден за повишаване на осведомеността относно НФ. Организира я „Children’s Tumor Foundation“. Инициативата е свързана с осветяване в синьо и зелено – официалните цветове на НФ – на символни сгради, паметници и инфраструктурни обекти в десетки държави. През годините стотици забележителности по целия свят помогнаха да се хвърли светлина върху това рядко генетично заболяване. Сред тях символни локации като Ниагарския водопад, Емпайър Стейт Билдинг, Лондон Бридж и др.

Към този престижен списък в петък ще бъде добавена  Часовниковата кула в Разград, която вечерта на 17 май ще бъде осветена в синьо и зелено.

Целта на инициативата e да се привлече вниманието на българските граждани към заболяването неврофиброматоза (НФ). То засяга повече от 3500 българи и над 4 милиона души по света. НФ се отнася към група генетични състояния, причиняващи развитие на тумори по нервите в цялото тяло, които могат да причинят слепота, глухота, костни аномалии, обезобразяване, затруднения в обучението, инвалидизираща болка и рак. Понастоящем няма лечение за неврофиброматозата. Благодарение на упоритата работа на учени и изследователи от цял свят – и с подкрепата на множество донори, включително Children’s Tumor Foundation – в последните години има много обещаващ напредък в борбата срещу НФ. Макар НФ да се класифицира като рядко генетично заболяване, то засяга живота хиляди българи и техните семейства.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *