Цветан Цветанов: Димитър Стефанов има потенциал да даде начало на промяната в Разградска област

Убеден съм, че водачът на листата на ПП”Републиканци за България” в 18-ти Разградски многомандатен регион Димитър Стефанов има потенциала да даде начало на промяната в региона. Това заяви на пресконференция в Разград лидерът на политическата сила Цветан Цветанов. Той допълни, че разградската листа включва млади активни хора, но с политически опит, които са обединени от евроатлантическите демократични ценности на „Републиканци за България”.

„Колкото и трудни да са тези избори, аз вярвам в успеха на тази млада листа, състояща се от местни хора, а не парашутисти или депутати от няколко мандата, в които нищо кой знае какво не е свършено за региона”. Това пък заяви водачът на листата с №21 в интегралната бюлетина Димитър Стефанов.


Пресконференцията откри областният координатор на „Републиканци за България” Рейхан Вели, който е втори в листата. Рейхан Вели увери, че са спазени всички противоепидемични мерки и се извини на симпатизантите на политическата сила, които именно заради мерките не са част от събитието.

Лидерът на „Републиканци за България” Цветан Цветанов представи основните принципи и приоритети в секторните политики на партията. Върховенство на закона, ефективност в  борбата срещу корупцията, ефективно електронно управление, електронно здравеопазване, реално разделение на властите чрез силен парламент, който да разпределя парите на данъкоплатците, медийна свобода и плурализъм, развито земеделие и силна местна власт са сред основните приоритети на „Републиканци за България”.

Цветанов коментира и слабостите и невъзможността настоящото правителство да управлява процесите по справяне със световната пандемия от COVID-19. Според него при втори и трети локдаун в държавата управляващите трябва да имат единен здравен протокол и стратегия за мерки за подпомагане на средния, малкия, микро и семейния бизнес.

Цветанов коментира и изборния процес. По думите му хората са загубили доверие за прозрачността и честността на изборите в България. Той изрази притеснение от липсата на адекватни мерки за гарантиране вота на българските граждани. При нарастване на случаите на COVID-19 се увеличава и броят на карантинираните, които след седмица ще имат възможност да гласуват с мобилни урни. Цветанов изрази съмнение, че именно при мобилните урни ще се търсят възможности за злоупотреби с вота, там ще е най-занижен контролът, а същевременно държавата ще отчете колко са гласувалите по този начин – каза лидерът на „Републиканци за България”.  Цветанов изрази притеснение и по отношение на продължителността на изборния ден, според него заради противоепидемичните мерки гласуването ще става по-бавно, а от ЦИК не се обявили разчет и регламент, при който изборният ден може да бъде удължен. Цветанов коментира и ограничаването на правото на гласуване на българите в чужбина, като даде за пример съседна Румъния, където преди няколко месеца също се проведоха избори, но румънците в чужбина имаха право да гласуват по пощата, което сториха 40% от избирателите.

„Суверенът е когато има висока избирателна активност, това, което направи управлението, е да имаме монолог, наблюдаваме го от 1 година, от началото на протестите и една джипка, която стана като една медийна станция, но знаем, че монологът с гражданите е недопустим през 21-вата година на 21 век, затова подкрепете прекрасния отбор с №21 в бюлетината” – завърши Цветанов.

Актуалната предизборна обстановка коментира и заместник-председателят на ПП”Републиканци за България” Павел Вълнев. По думите му в много региони на страната има репресии, отправят се заплахи и се всява страх у хората. За пример той даде родния си Доспат и Силистра. Според него това го няма и в африканските държави, преди такива са били методите на ДПС в смесените райони, а сега е практика на ГЕРБ. Вълнев отправи риторичен въпрос към премиера Бойко Борисов дали смята, че е правилно неговите феодали да управляват като всяват страх у хората. Според Вълнев в момента единствената разлика между обстановката по време на социализма е, че можем да пътуваме, иначе и сега хората са плашени и репресирани.

Вълнев бе категоричен, че независимо от резултата на вота ще потърси отговорност от премиера и министрите за безотговорното управление. Той допълни, че страх има и у бизнеса, който се страхува от „опраскване” и постоянни проверки от държавните институции. Според Вълнев  не е ясно къде се харчат над милиард от средствата, за които се твърди, че се предоставят за справяне със световната пандемия, а представителите на бизнеса не усещат подкрепа от държавата. И с пандемията не се справя управлението, последни сме по ваксинация, първи по смъртност- каза още Вълнев.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *