Христо Иванов: В Демократична България знаем как, можем и имаме сила да модернизираме страната

Съпредседателят на “Демократична България” и председател на “Да, България!” Христо Иванов бе в Разград през миналата седмица за откриването на предизборната кампания на коалицията за региона. След срещата с разградските симпатизанти на десните той даде интервю за Димитър Петков.

Г-н Иванов, върви очевидна трансформация в българския политически живот – коя е голямата задача и основната цел на „Демократична България“ в хода на тази трансформация?

Голямата цел на „Демократична България“ е средната класа в страната – тази, която сме изгубили и трябва да върнем обратно като важен фактор в държавата. Тя трябва да получи своето стабилно представителство, така че нейните ценности и нейните очаквания да се превърнат в реална политика, която може наистина да трансформира България. Именно средната класа е тази, която единствено може да гарантира, че България ще направи скок в своето развитие и че страната действително ще се модернизира. Защото настъпват много големи промени не само в България, но и извън нея и, ако ние не преминем към бърза целенасочена модернизация и не използваме пълния потенциал на свободата, на законността и на новите технологии, ще изостанем още повече от останалия свят. И само средната класа може да направи така, че страната да влезе в режим на развитие. Нашата цел е през тази поредица от избори средната класа да ни разпознае като свой представител – умерени, в центъра на политическото пространство, борещи се за свобода, за ограничаване на държавното чиновничество, но същевременно и за модернизация и за инвестиция в хората – това, което толкова липсва в България – за производство на благосъстояние, което да ликвидира бедността, защото това е единственият път, по който това може да стане. Ние не можем да разпределяме пари преди те да са произведени. Всички тези неща са базовите принципи на средната класа, които могат да доведат и до обединение. Това е нашата цел!

Готова ли е „Демократична България“ да поеме отговорността, за да се реализира реално управление на промяната?

Категорично Да! В „Демократична България“ имаме програмата, екипа, и визията, а и характера да сме ключов елемент от бъдещото управление и търсим мандат за това. Повече не можем да допуснем още един парламент да се разпусне и да не създаде управление. Държавата има нужда от правителство. Но тя има нужда не от какво да е правителство. Страната има нужда от правителство на реформата и промяната, на модернизацията и това само ние можем да го гарантираме. Доказали сме, че сме сериозни, доказали сме, че можем да работим с други политически формации, можем да изграждаме партньорства и можем да поемем отговорността да осигурим управление на промяната, на реформата, която да донесе и модернизацията на страната. За това търсим и доверие у българските граждани.

Хората логично са чувствителни на тема „коалиции“. До кого не бихте застанали и с кого бихте приели да работите за тази промяна?   

Коалиция означава трайно обединение на база на висока степен на идейна съвместимост. Тази дефиниция за нас е важна. И в този смисъл тук ще кажа, че ние не можем да направим коалиция нито с ГЕРБ, нито с БСП, нито с ДПС. Ние имаме непреодолими различия с тях. Можем да говорим за коалиции не на всяка цена, разбира се, с така наречените „партии на протеста“, с „Има такъв народ“ и с „Изправи се! Мутри вън!“ Но това не означава, че ние нямаме различия с тях. Това означава, че ние сме готови да поемем отговорността страната да има управление. Има различни варианти, по които това може да се направи. Това може да е коалиция, може да е правителство на малцинството, на което ние да дадем само подкрепа, без да участване в него. Но при различните варианти, ние сме готови да поемем отговорността България да има управление и сме готови да осигурим големи мнозинства за големите промени, защото се изискват конституционни промени, за да се реформират нещата примерно по отношение на прокуратурата. И там, в тези мнозинства, без да сме част от управленска коалиция или от общото управление, ние сме готови да включим и депутати от другите политически сили, които принадлежат към формации, защото има такива, разбиращи, че страната не може повече да се управлява по този начин, както досега. Но най-сигурното нещо е  хората да гласуват с номер 23 на 11 юли, защото това е единственият сигурен вот за промяна, при това за ясна предсказуема промяна от екип от професионалисти.

Разград е един от градовете в страната, който събори „модела ГЕРБ“ на местно ниво и показа, че това все пак е възможно много преди това да стане факт на централно ниво. Какво бихте казали на хората от града и областта в този момент на повторна предизборна кампания?

Ще им кажа „Браво“! Това ще им кажа. Ще има кажа още, че Разград даде формулата за управление на всички антигерб настроени и на всички антикорупционно настроени. Разград показа, че е по-важно да преодоляваме различията, отколкото да се фокусираме върху тях и това е формула, която ние ще следваме в националния парламент.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *