Хор „Железни струни“ празнува 120 години от създаването си, но преди юбилейния концерт през май, ще участва следващата събота в „България пее“ с още 3 хора  

Смесеният хор „Железни струни“ към НЧ“Развитие 1869“ отбелязва през тази година 120 години от създаването си съобщиха неговият диригент маестро Красен Иванов и секретарят на читалището Виолета Антонова.

Разградският хор е един от първите в страната, преди него са сформирани само 7 певчески формации. Първоначално е мъжки, впоследствие става смесен. Прекратява дейността си само по време на войните през 20 век. Хор „Железни струни“ е сред малкото в България със собствен дом – Музикалния дом „Екатерина и Димитър Бъчварови“. И до днес там се провеждат репетициите на хоровата формация, там има и камерни концерти и продукции на възпитаници на Музикална школа „Илия Бърнев“. В момента хористите са 30, но стотици разградчани са преминали през формацията. Диригент на 120-годишния хор е Красен Иванов, корепетитор – Даниела Никифорова, хормайстор – Полина Куманова. Празничният концерт за юбилея ще е на 11 май, тогава ще бъдат изпълнени за пръв път нови творби, ще бъде възстановено и изпълнението на Химна на хор „Железни струни“ по музика на Михаил Шекерджийски и текст на Димитър Загорски. Благодарение на ръководството на НЧ“Развитие 1869“ за годишнината хористите ще имат нови сценични облекла.

Преди този концерт обаче разградският хор ще излезе на сцена заедно с още три формации. Концертът в залата на НЧ“Развитие 1869“ на 13 април от 18 часа е част от осмото издание на националната инициатива на Българския хоров съюз „България пее“. Концертът следващата събота ще е с вход свободен. В него освен „Железни струни“ ще участват: Дамска хорова формация „Лира“ при НЧ“Христо Ботев 1872“-Нови пазар с диригент Милка Данаилова и акомпанимент Надежда Лисина; Камерен хор „Блян“ при НЧ“Яна Лъскова“-Несебър с диригент Панайот Катрафилов и акомпанимент Надежда Лисина и Смесен хор „Влади Анастасов“ при НЧ“Македония 2005“-Варна с диригент Димитрина Хинина, съпровод – Светла Станчева и вокален педагог Димка Димова.

Достолепна годишнина отбелязва през 2024 г. и самото читалище – 155 години от създаването на най-старата културна институция в Разград НЧ“Съгласие“, по-късно станало НЧ“Развитие“. През тази година сред основните ангажименти на читалищната управа ще е провеждането на обществена поръчка за ремонта на Музикалния дом – съобщи Виолета Антонова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *