Хор „Железни струни” омая и публиката в Словакия

В пет концерта участва за два дни разградският хор „Железни струни” по време на фестивал в Словакия в края на миналата седмица.

Една от най-старите музикални формации в Разград – 120-годишният хор „Железни струни” – участва на 14 и 15 юни в 35-тото издание на Хоровия фестивал в словашкия град Вранов над Топлоу заедно с местни хорове, полски хор и още един български хор „Славянско единство” от Горна Оряховица.

Разградските хористи с диригент Красен Иванов и корепетитор Даниела Никифорова обаче огласиха с песнопения и няколко невключени в програмата, но прекрасни откъм акустика места.

Първото им изпълнение бе още по пътя към Словакия – в красивия румънски манастир Козия. На връщане от фестивала пък събраха впечатлена публика в солната мина Турда, отново в Румъния. И в двете туристически забележителности с характерна акустика прозвучаха църковни песнопения. На 100 метра под земята бе бенефисното изпълнение с хор „Железни струни” на американката Андреа Чайлдс. Тя близо 2 години преподава английски език в Разград по Програмата „Фулбрайт”, а в свободното си време пееше в хор „Железни струни” – от песни на английски език през български фолклорни песни до църковни песнопения.

Първото участие на разградските хористи бе в основното училище „Лучна” в града-домакин на хоровия фестивал. Пред ученици от 5 и 6 клас „Железни струни” изпълниха песни на Фреди Меркюри, на Джон Рътър и „Спомени” по 4 песни на Йосиф Цанков, обработени от маестро Красен Иванов.

Следващата сценична изява бе на сцена пред Културния дом във Вранов. Преди нея представители на хоровите формации, участващи във фестивала, се срещнаха с кмета на Вранов Ян Раган. Градоначалникът разказа на гостите от България, Полша и други словашки региони за града с население 20 000 души и културните традиции в него. Уточни, че Хоровият фестивал е част от Празниците на Вранов, които продължават няколко дни и включват концерти в различни стилове, както и различни спортни състезания като ММА-турнир и състезание с товарни коне. Сувенири от Община Разград и от „Лудогорец” получи кмета на Вранов, който веднага се сети, че и словашки футболист е играл в Разград.

Кметът заедно с администрацията си, с голям духов оркестър и мажоретен състав поведоха шествието от участниците в концерта пред Културния дом. Там бяха подредени търговски обекти с традиционни сувенири и вкусна местна храна. Концертът бе открит със слово на Кмета Ян Раган и изпълнения на местни детски състави. След тях публиката аплодира българските, полския и словашкия хор, участващи във фестивала. Разградчани изпълниха „Спомени” на Йосиф Цанков.

Пет песни, предимно църковни песнопения, включваше репертоарът на разградския хор на вечерния концерт в красива Гръцка църква. „Железни струни” имаше и съвместно изпълнение със „Славянско единство” на „Хора на евреите” от „Набуко”.

С интересен уъркшоп започна втория фестивален ден. Над 100 хористи от 3 държави и на различни възрасти получиха интересни и полезни съвети за постановката на гласовете си, упражнения за разпяване и за правилно пеене от преподавателя в Университета Прешов Татяна Канишакова. Разучиха и една словашка песен с родолюбиви съдържание – „Ака си ми красна”.

По-късно през деня я изпълниха два пъти. Първият бе до руините на замъка Чичва край градчето Седлиска, а вторият – на гала концерта, с който завърши фестивалът.

Изкачването на хълма, на който се намира замъка, бе истинско предизвикателство за хористите, но и по-възрастните сред тях се правиха, за да се открие пред тях красива гледка от височината. На връщане минаха по друг път, където посетиха и гробница на известната местна аристократична фамилия Баркоци, в която имаше изложба на словашки художник.

Едно от най-интересните неща, които впечатлиха българските хористи в Словакия, бе паметника на Светите братя Кирил и Методий, който видяха на слизане от крепостта.

Обяд с вкусен словашки гулаш, сготвен в казан на открито край пълноводна река, бе следващото събитие в програмата на хористите.

След кратка почивка последва следващия концерт на открито – в амфитеатър край реката. Там всички изпълнители бяха с фланелки с имената на хоровете си, а не със сценични облекла. Песните им събраха публика в крайградската туристическа местност, дори деца, които се разхлаждаха във водите на реката, се поспряха да послушат.

Преди гала концерта хористите посетиха частната музикална школа на основния организатор на фестивала Вилма Краспеова.

Момичешки и детски хор от нейната школа откриха гала концерта в Гръцка църква във Вранов над Топлоу. Последваха изпълнения на храмовия хор от словашкия град Крупина „Cantus Carponensis”, на горнооряховския хор „Славянско единство”, на смесен хор от полския град Горлице „Cantores Carvatiani”. Последни на сцената излязоха разградските хористи, те изпълниха „Достойно есть” на Дмитрий Бортнянский, „За красотата на земята” на Джон Рътър и „Благослови душе мое” на Питър Динев. Заедно със „Славянско единство” „Железни струни” изпяха и „Ave verum corpus”. Поантата на събитието бе общото изпълнение на седем хорови формации от 3 държави на „Ака си ми красна”.

Диригентът на разградския хор Красен Иванов получи поздравления от домакините за чудесното представяне на разградските хористи, плакет и покана за ново участие във фестивала.

На партито за всички участници вечерта след гала концерта пък се създадоха и нови контакти между хористите от различните държави.

Те бяха настанени в уникален комплект в горска местност „Жускова вола”, в който се провеждат занятия от типа „зелено училище”, но с повече религиозна насоченост.

Още снимки ще бъдат публикувани по-късно ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *