Хакерът, разкрит от ГДБОП вчера, точел сметки от Европа до Австралия

26-годишният Халид Х. е задържан до 72 часа с постановление на Окръжната прокуратура в Разград – това съобщават от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Варна. Той е бил привлечен към наказателна отговорност за две деяния – за компютърни престъпления по член 319г, ал. 2 от Наказателния кодекс и за изпиране на пари от престъпна дейност – по член 253 от Наказателния кодекс. Утре Окръжната прокуратура в Разград ще внесе искане в Разградския окръжен съд за вземане мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на обвиняемия.

Както съобщи вчера пресслужбата на Апелативната прокуратура във Варна, под ръководството на Окръжната прокуратура в Разград ГДБОП е провел операция във връзка с данни за извършени компютърни престъпления и пране на пари. По време на операцията бяха задържани трима, един от които е Халид, известен като хакер в компютърните среди.

При претърсване в негов имот са намерен компютър в работен режим с включена програма за отдалечен достъп. По този начин обвиняемият успявал да изтегли информация за банкови наличности и сметки на нищо неподозиращи хора, обикновено чужденци, и да извършва нареждания с техните средства, които превеждал по сметки, до които той имал достъп.

Служители на ГДБОП са претърсили четири имота, иззели са седем автомобила и 30 000 лева, които били намерени в дома на 26-годишния Халид. Той е осъждан три пъти  за теглене на пари от чужди банкови карти – престъпление по член 249 от Наказателния кодекс, като деянията, за които е бил осъждан, също са извършени чрез отдалечен достъп до чужди устройства.

Със средствата от престъпната дейност хакерът закупувал имоти и скъпи коли.

Действията по разследването на цялостната престъпна дейност на 26-годишния Халид Х. продължават.

По-рано днес ръководителят на Окръжна прокуратура-Разград Тихомир Тодоров и ръководителят на звеното на ГД БОП за Русе и Разград Пламен Бороджиев. Те обясниха, че програмата, която хакерът използвал, наподобява TeamViewer, но разликата е, че едната от страните на споделянето на файлове, не знае, че друг човек използва компютъра й. Експертизи ще установяват от кога се извършвало прехвърлянето на чужди пари по сметките на Халид Х., както  и каква е съпричастността на другите двама младежи, които вчера бяха задържани – те са съответно на 26 и 34 години. Точени са банкови сметки от цяла Европа, а също и от Австралия и Британска Гвиана. Няма данни обаче да е посягано на сметки на български граждани. Работата по случая е започнала след сигнал от партньорски служби от други държави.

One Reply to “Хакерът, разкрит от ГДБОП вчера, точел сметки от Европа до Австралия”

  1. Обръщам се към оговорника за статията, мисля, че не е удачно да се споменават имена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *