Фатме Шабан е първата шампионка на България по плажна борба за жени

Състезателката от СКБ”Лютфи Ахмедов” Фатме Шабан е първата шампионка на България по плажна борба – съобщи нейният треньор Дениз Хамид.

На 28 юни в гр. Несебър, базата на Национална Спортна Академия „Васил Левски“ се проведе първото републиканско първенство по плажна борба за всички възрасти. В надпреварата взеха участие над 100 участника от над 19 клуба от страната. Лудогорието отново бе представен основно от СК по борба „Лютфи Ахмедов“ гр. Разград със солидно присъствие в повечето възрасти. Състезателите бяха водени от треньора Халил Мусов и изпълнителния директор на клуба Ремзи Осман.

В категория до 60 кг. Фатме Шабан стана първата шампионка на България при жените в този спорт, който е много по различен от олимпийската борба, а първият шампион при мъжете стана олимпийския медалист и световен шампион Радослав Великов. Припомняме, че Фатме Шабан има първо участие и на Световните серии по плажна борба, където се класира на шесто място. Фатме продължава в същото време да се готви и за Световно първенство U23 гр. Тирана, Албания в категория до 59 кг.

Филиз Кямил, която е и ученичка на Спортно училище гр. Разград във възраст U17 също стана шампионка на България в категория до 60кг. след като направи три убедителни победи.

Кадетите във възраст U17 направиха много добър дебют, като Стефан Пенев в тежка категория остана на косъм от медалите и е четвърти, а Юксел Шабан и Николай Цачев след контузии останаха с по една победа и пети места.

При отборното класиране СК по борба „Лютфи Ахмедов“ е първи при момичетата U17 и при жените.

По време на шампионата се състоя и семинар-изпит, състоящ се от теоретични тестове по правила, ситуации и практика  за съдии по плажна борба. Дениз Хамид успешно издържа изпитанието и вече е съдия и по плажна борба. Той е треньор на женския тим на СК по Борба „Лютфи Ахмедов“, а отскоро и  международен съдия по олимпийска борба. Изпита за съдии по плажна борба издържаха и Кемал Софта и Кенан Ашим.

„Плажната борба е много по-различна от олимпийската и в чужбина отдавна се подготвят целенасочено, имат и отделни отбори в тази нова дисциплина, която е под шапката на Международната федерация по борба – коментира Димитър Чифудов, съдия олимпийска категория и главен организатор на шампионата съвместно с Българска Федерация по Борба. В Азербайджан, например, построиха специална зала, където се подготвят целогодишно, а в САЩ сключиха договор с университети и също тренират 12 месеца в годината без прекъсване. Сериозно внимание на този спорт отделят още Турция, Румъния, Гърция, Мексико, Аржентина и други държави, които редовно участват на Световните серии по плажна борба“.

След две години плажната борба ще направи дебют на младежките олимпийски игри в Дакар през октомври. Тогава тя ще замени класическия стил. Тенденцията на Световната федерация е тази нова  дисциплина да влезе и в програмата на следващите олимпийските игри.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *