Учители от ПГХТБТ”Мария Кюри” се завърнаха от обучение в Болоня, догодина отиват ученици

От 19 до 26-ти ноември 2022 г. екип от учители на ПГХТБТ”Мария Кюри” – Разград проведе едноседмично обучение по програма Еразъм+  в град Болоня, Италия, със съдействието на партньорската организация IFOM-Болоня.Това съобщават от училищната управа.

Проектът се осъществява с партньорството  на Хоризонт Проконсулт ЕООД.

Обучението е представлявало динамични срещи в оперативен порядък с представителите на фирмите партньори, запознаване с нови технологии, добри практики и реализация на бъдещи проекти.Педагозите са натрупали впечатления заедно с Ерик Критски, сътрудник по проекта, владеещ 6 езика. Той помагаше в превода по време на посещения в лабораторните и фирмите, в които предстои да се проведе практическото обучение на учениците от гимназията по биотехнология.

По време на културната програма разградските учители се запознали и с културни и  исторически  забележителностите на Болоня, Венеция, Флоренция.

В Болоня те посетили  CREA – изследователски център по земеделие и екология. Там разгледаха лаборатории по химия, микробиология и генетика за анализ на пчелни продукти и различните видове медоносни пчели.
Друга възможност е било посещението на AQVA CAMPUS, Бодрио, в чиято лаборатория се изследват води и почви.

В края на посещението, преподавателите  получиха  задължителните сертификати за участие и европас-мобилност. Те приключиха проекта удовлетворени от срещите с партньорите от Болоня, обогатени със знания и с идеи за нови проекти.

През 2023 година в Болоня 24 ученици от ПГХТБТ ще проведат обучение по своите стажантски програми.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *