Училищата в Лознишко остават с 3 по-малко

Училищата в община Лозница остават с 3 по-малко. На сесия на Общински съвет-Лозница утре кметът Севгин Шукри е внесъл 3 докладни записки, свързани с образователната сфера, двете са за закриване на училища, а третата за сливане на 2 училища.

Демографски фактор, понижена раждаемост и засилени миграционни процеси са причините за закриване на ОУ“Кирил и Методий“-с. Трапище и ОУ“Иван Вазов“-с. Веселина“. В училището в Трапище в момента учат 32 ученика, от които местни са 13, а 17 – от Търговищка област. Това учебно заведение бе предвидено за закриване и преди 2 години, но местни бунтове и посещения на омбудсмана тогава Мая Манолова оставиха и него и училището в Тодорово на дофинансиране от общините. Само за училището в Трапище през 2019 г. общинското дофинансиране  е било 27 047 лв. Предложението в докладната е учениците да ес пренасочат в ОУ“Виделина“-Сейдол.

В училището във Веселина учениците са още по-малко – 27, очакваните първолаци за следващата учебна година са 5, за 2021/22 г. – 4, за 2022/23 – 6. През последните 2 календарни години дофинансирането на училището от общинския бюджет е общо над 40 000 лева. Учениците от тома училище се пренасочват към ОУ“Христо Ботев“-Гороцвет.

Третата докладна е за преобразуване на СУ“Христо Ботев“-Лозница чрез сливане с НУ“Васил Левски“ и промяна на вида на училището в Основно. От данните в докладната става ясно, че в СУ“Христо Ботев“ през последните години намалява броя на учениците – от 143 през 2015/16 г. до 78 през настоящата учебна година, а в НУ“Васил Левски“ се увеличава за същия период – от 137 на 145. Кметът Шукри смята, че сред причините е и местоположението на СУ“Христо Ботев“, което е извън населеното място. Така в новото училище – ОУ“Васил Левски“ – се очаква през следващата учебна година да има 228 ученика – по 2 паралелки до 5 клас включително и по 1 в 6 и 7 клас.

С оглед съотношението на политическите сили – 10 съветника от ДПС, 6 от ГЕРБ и 1 от Демократична България – и фактът, че кметът е областен лидер на ДПС гласуването изглежда предизвестено. Сесията е насрочена за 9,00 ч. утре, 30 април.

Ако докладната бъде одобрена на територията на община Лозница, която се състои от 16 населени места, остават 4 училища – ОУ“Васил Левски“-Лозница, ПГВМЗ“Александър Стамболийски“-Лозница, ОУ“Виделина“-Сейдол и ОУ“Христо Ботев“-Гороцвет.

One Reply to “Училищата в Лознишко остават с 3 по-малко”

  1. Само не разбрах защо не “режат “ПГВМЗ Александър Стамболийски!!! /Не че съм за закриването му/!!!! ама тук се надушва схема ” тоз е от нашите” …..Е хххх …Шукри как ще ви съди историята “ГОСПОДИНА КОЙТО ЗАКРИ УЧИЛИЩА “. ……аферим на туй момче и плесна с криле ‘сокола’ …..да е жив и здрав НО и той нее вечен!!! Дано ГЛАСУВАТЕ ПО СЪВЕСТ ! И да спите спокойно!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *