Условна присъда за шуменски тираджия заради катастрофа с двама загинали

Окръжен съд-Разград призна за виновен 42-годишния Гюрсел М. от Шумен, за това, че е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на 35-годишни мъж и жена от Русе. Това съобщават от пресслужбата на съда.

Подсъдимият поиска наказателното производство да бъде гледано в условията на съкратено съдебно следствие като призна изцяло фактите и обстоятелствата изложени в обвинителния акт. При тази процедура, при постановяване на осъдителна присъда, наказанието „лишаване от свобода“ задължително се намалява с 1/3.

Пътно-транспортното произшествие възникнало на 08.10.2020 г. на пътя Разград – Русе, близо до разклона за с. Дряновец. Гюрсел управлявал товарен автомобил „Мерцедес“, Модел „Актрос“ и прикачено към него полуремарке. Движел се към Русе със скорост 89 км./ч., при въведено ограничение на скоростта от 70 км./ч. Превозвал алуминиево фолио от шуменска фирма за Република Франция. В участъка, където възникнал инцидента, пътното платно било мокро и хлъзгаво. Преминал през лек ляв завой и усетил, че полуремаркето се занася. Задействал аварийно крачната спирачка, но мократа настилка довела до блокиране на задните колела на влекача. Водачът загубил контрол над управлението, напуснал дясната лента, навлязъл в острова на пътя, а след това и в насрещната лента. Навлязъл в левия банкет и помел 12 метра предпазна еластична ограда. Впоследствие се завъртял в посока обратна на часовниковата стрелка. Товарният автомобил се движел косо със странично плъзгане на гумите като заел почти цялото платно за движение. В този момент в него се врязал джип, с пътуващи в него мъж и жена от Русе. Дошлият на място екип на Спешна помощ само констатирал смъртта на двете лица от лекия автомобил.

За извършеното престъпление, тричленният състав на Разградския окръжен съд наложи на шофьора на ТИР-а наказание „лишаване от свобода“ за срок от 4 години и 6 месеца, което намали с една трета до 3 години, като отложи изпълнението на наказанието с изпитателен срок от 5 години. Гюрсел М. е лишен от право да управлява МПС за срок от три години.

Присъдата подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд – Варна, в 15-дневен срок от днес.

 

 

 

 1,890 total views,  2 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *