Условна присъда за катастрофа със загинал и четирима пострадали, сред тях – две деца

Окръжен съд Разград наложи условно наказание от 4 години и 6 месеца на мъж, причинил катастрофа с един загинал – съобщават от пресслужбата на институцията. На основание чл. 58а първоначално определеното наказание съдът редуцира с 1/3 до 3 години с 4-годишен изпитателен срок. Подсъдимият бе лишен и от право да управлява моторно превозно средство за срок от 3 години и 6 месеца.

31-годишният Николай П. от с. Ловчанци, общ. Добрич, бе признат за виновен в това, че около 12.15 часа на 26 ноември 2018 г. на път I-2 Русе – Варна в близост до кръстовището за с. Гороцвет, при управление на МПС – товарен автомобил „Мерцедес 412D“, е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на Н.З.И. и средни телесни повреди на Дж.З.Н., Дж.З.Н. и З.Н.З.

Във фаталния ден Николай П. управлявал служебен камион, в който пътувал заедно със свои колеги от фирма за борба с вредители в посока Разград /с. Просторно/. От Разград в посока Шумен пътувал автомобилът на пострадалите „Мерцедес S320“. До сблъсъка се стигнало, след като Николай П. предприел маневра за изпреварване и ударил странично лекия автомобил „Мерцедес“ с возещите се в него петима души от една фамилия – трима възрастни и две деца. Най-възрастният от фамилията – дядото на децата, който управлявал автомобила, починал на място. Синът му и двете деца – на 7 месеца и 3 години – получили средни телесни повреди с множество увреждания, а снахата Н.В.З – лека телесна повреда.

Делото премина по реда на съкратеното съдебно следствие, тъй като обвиняемият призна изцяло фактите и обстоятелствата, изложени в обвинителния акт. В хода на производството – от писмени доказателства – характеристика от работодателя и трудов договор, и свидетелски показания – от жената, с която живее на семейни начала и нейния брат, бяха събрани добри характеристични данни. Те го описаха като внимателен и спазващ пътните знаци шофьор.

Представителят на държавното обвинение пледира, че деянието, извършено от подсъдимия, е укоримо от наказателна гледна точка, но следва да се вземе предвид неговата младост, както и това, че веднага след настъпилото ПТП той и колегите му активно са оказали първа помощ на пострадалите. Подсъдимият има малко дете на 4 години и половина, а в момента очаква второ.

В даденото му право на последна дума Николай П. изказа своите съболезнования към близките на загиналия и помоли съда да му наложи справедлива присъда.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд Варна.

 

One Reply to “Условна присъда за катастрофа със загинал и четирима пострадали, сред тях – две деца”

  1. Имал дете на Еди колко си годинки и чакал второ да са му живи и здрави но в злополучния ден в колата са пътували и две мслки деца тогава когато е предприемал да започне съответната маневра не е могъл да се сети и да помисли че дадената кола или която и друга кола може също да има деца и то две ,може много да се говори по темата но не въпросът ние да си чешем само езиците а съответните инстанции да използват закона както е писан със цялата му тежест както подобава и на края ,починалият и потърпевшите не са техни роднини близки или дори техни деца така че тях няма да ги боли нито за смъртта на водача нито за незабрсвимите травми на пътуващите докато не ги застигне същата участ но това няма да бъде предотвратено с такива смешни присъди та за кражба на един хляб наказанието е по сурово

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *