Урок по безопасност на движението за децата на служителите от Областна администрация

В навечерието на новата учебна 2020/2021 година по инициатива на Областния управител на област Разград Гюнай Хюсмен бе организирано учение по безопасност на движението по пътищата за деца на служители в Областна администрация Разград. Това съобщават от пресцентъра на Областна администрация.

С учението Областна администрация Разград се включва в тазгодишното издание на ежегодната европейската кампания на Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL – „Дни на безопасността на пътя“, която се провежда през месец септември, когато по традиция се провежда и Европейската седмица на мобилността.  Кампанията се провежда за пета поредна година. Целта й е да намали до нула поне за един ден броя на загиналите при пътнотранспортни произшествия, защото в страните от европейския континент цената за нечие непремерено поведение в конкретна ситуация всеки ден струва поне 70 човешки живота. Мотото на кампанията през 2020 г. е „Stay alive and save lives“, като за България е „Остани жив! Пази живота!“. 16 септември 2020 г. е обявен за страната ни за Ден без загинали на пътя.

Учението е част и от Концепцията за социална отговорност на Областна администрация Разград.

Мероприятието се проведе в Градския парк в град Разград. Инициативата на Областния управител бе подкрепена от старши комисар Ивайло Йовчев – директор на Областна дирекция на МВР – Разград, старши инспектор Теодор Тодоров – началник на сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР – Разград, Ангел Петков – началник на Регионално управление на образованието Разград и Николай Миланов – старши експерт по физическо възпитание и спорт, отговарящ за БДП в РУО Разград. В урока по безопасност се включиха и заместник областните управители Нурие Црънгалова и Евгени Драганов.

В организацията на учението се включиха и доброволците от младежки клуб „Инитиум“: Виктор Стоянов, Красен Колев, Стефан Илиев и Иводор Стоянов. В събитието участваха деца от четиримесечна до 13-годишна възраст и техните родители.

Старши инспектор Неделчо Симеонов – началник група „Организация на движението, пътен контрол и превантивна дейност“ в началник на сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР – Разград и служители от неговия екип припомниха на любознателните момчета и момичета основните правила за движение по пътищата, като например как се пресича улица по пешеходна пътека, как да се кара безопасно тротинетка, велосипед или скейтборд и др. Полицаите дадоха  съвети на родителите през есенно-зимния сезон, децата да имат светлоотразителни знаци по дрехите или ученическите раници. Децата с интерес разгледаха полицейските автомобили и техника.

В края на събитието всяко дете получи подарък от Областния управител с пожелание за успешна и безопасна учебна година. Г-н Хюсмен призова децата и техните родители да бъдат отговорни участници в движението по пътищата: „Вие избирате накъде да тръгнете. Но преди да направите това, спомнете си, че по който и път да поемете – ЖИВОТЪТ е с предимство.“ Той отправи призив към местните и регионалните власти в област Разград също да се включат в кампанията.

Всички служители в Областна администрация Разград ще подпишат и Обещание за безопасно поведение на пътя чрез попълване на формуляр, който може да бъде намерен на интернет страницата на кампанията: https://www.roadpolsafetydays.eu/.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *