Ураган причини 27 смъртни случая в Мексико

Ураганът “Отис” причини най-малко 27 смъртни случая и големи щети, след като връхлетя мексиканския курортен град Акапулко като най-голяма по мащаб буря от категория 5, съобщиха официални лица, цитирани от АФП – информира Дарикнюз.

“Отис” се разби в Акапулко с яростни ветрове от 270 километра в час, счупвайки прозорци, изкоренявайки дървета и до голяма степен прекъсвайки комуникациите и пътните връзки с региона.

Бурята разруши частично много сгради, оставяйки зейнали дупки в стените им.

Президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор пристигна на място преди ден, след като конвоят му откри пътища, блокирани от свлачища и други отломки, принуждавайки служители да преминат част от пътя пеша.

Жителите се блъскаха кал и отломки в опит да намерят храна и подслон.

“Акапулко е пълна катастрофа. Не е това, което беше преди”, каза 24-годишният Ерик Ернандес.

„Всички магазини бяха разграбени, хората се биеха за обикновенни неща. Затова решихме да се разходим, тъй като там не беше останало нищо“, добави той.
Други казаха, че преляла река и срутени мостове са откъснали общности близо до Акапулко, където живеят около 780 000 души.

„Хората останаха без дом, няма електричество“, каза Израел Перес, 21-годишен пекар.

Министърът на сигурността Роса Исела Родригес каза на пресконференция, че 27 души са загинали и четирима са в неизвестност.

Трима от изчезналите са били войници, заяви Лопес Обрадор след завръщането си в Мексико Сити.

Той определи бурята като “катастрофална” и каза, че само благодарение на действията на хората, потърсили подслон, няма повече смъртни случаи.
Повечето от жертвите са били отнесени от прелели реки, според властите.

Правителството ще започне въздушен транспорт за доставка на помощ и материали в региона.

Телефонните комуникации започнаха да се възобновяват, докато главната магистрала от Мексико Сити до Акапулко беше отново отворена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *