Украинска икона, която пази от нещастия, идва в разградската църква в събота

На хубав християнски празник – Кръстовден – в разградската църква „Св. Николай Чудотворец” ще бъде донесена чудотворната икона от Украйна „Покров на Пресвета Богородица” от село Пасицели. В 12,00 ч. на 14 септември иконата ще бъде внесена в храма, където ще остане до 16 септември – съобщават от настоятелството на църквата.

Оттам разказаха и историята на иконата:

Село Пасицели се намира на разстояние 215 км. от Одеса и 14 км. от град Балта, Украйна.

В селото започва река Тилигул, по течението на която в тези краища се прокрадвали турци и татари, които убили повече от 300 монаси и обитатели на манастира Успение на Пресвета Богородица в 18 век.

Този манастир просъществувал до 1952 година, когато безбожната власт наредила да се закрие и унищожи обителта.

В Свето-Успенския манастир имало три храма: Успение Богородично, преп. Серафим Саровски и св. Архангели Михаил и Гавриил.

Освен обителта в селото имало и още два храма: църква, посветена на Казанската икона на Божията майка (осветена в 1894 г.) и храм „Св. Николай Чудотворец“ (освещаването на който било в 1884 г.)

Когато вярващия народ разбрал, че манастирът ще бъде закрит и опустошен, хората се опитвали да спасят от разоряване светините на храмовете.

По времето на атеистичното безбожие Казанската църква в Пасицели била затворена и превърната в склад.

През целия съветски период само храм св. Николай останал отворен и действащ до наши дни. Това се случило най-вече благодарение на силната вяра на местните жители, вяра, която се подхранвала чрез почитането в окръга паметта на блажената Агатия Кушелевска, която била родом от Пасицели.

По този начин този храм оставал единствен отворен и достъпен в цялата Балтска околност.

В края на двадесети век, в годините на Перестройката, хората започнали да носят в храма на св. Николай Чудотворец – с. Пасицели, иконите, някога принадлежали на храмовете, които били разрушени от безбожниците. По този начин в храма попаднала и иконата Покров на Пресвета Богородица, която по мнението на реставраторите била зографисана в 19 век.

Храмът „Св. Николай Чудотворец“ – с. Пасицели няколко пъти бил ограбван в 90-те години на миналия век. Били откраднати много старинни икони. Иконата Покров Богородичен не могли да изнесат през прозореца заради големия й размер. Затова се решило да пазят иконата в олтара и да я изкарват за поклонение само по големите Богородични празници.

По молба на вярващите занасят иконата и в съседните села за благочестиво почитание на Св. Богородица.

Вярващите прибягват към помощта на Небесната Царица, под Нейния благодатен покров, и молят в молитва защита от всякакви злини и нещастия, за избавяне от болести, вредни привички и магии.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *