Увеличават двойно леглата за COVID-19 в трите болници в областта

Рязко нараства броят на новите случаи на COVID-19 в област Разград. Това алармира на извънредно онлайн заседание на Областния кризисен щаб за борба с коронавируса директорът на РЗИ-Разград д-р Ася Генева – съобщават от пресцентъра на Областна администрация.

Д-р Генева предупреди, че от петък сутринта са заети 19 от всичките 23 легла, предвидени в трите болници в региона за лечение на болестта. „В тази разлика от 4 легла, 3 всъщност са в интензивните отделения и са за много тежки случаи. За щастие засега са свободни“, уточни тя.

За да бъде гарантирано, че хората в областта ще получат адекватна помощ в ситуацията на нарастваща заболеваемост, Кризисният щаб реши да бъдат увеличени леглата за лечение на опасното вирусно заболяване. В МБАЛ „Свети Иван Рилски“ броят им се променя от 18 на 25, от които 23 за активно и 2 за интензивно лечение. В МБАЛ – Исперих леглата се увеличават от 6 на 20, от които 19 за активно и 1 за интензивно лечение. В МБАЛ – Кубрат корекцията е от 2 на 5 легла. Промяната трябва е да факт още през днешния петъчен ден. Така леглата стават общо 50.

Според д-р Генева през изминалата седмица областта е била „оазис на спокойствието“ по отношение на разпространението на COVID-19, което е било в рамките на около 20 заболели на 100 000 души население. В четвъртък обаче заболеваемостта е станала 41 на 100 000, а с днешна дата тя вече е 71 на 100 000. „От четвъртък вечерта имаме регистриран епидемичен взрив в един от центровете за деца с увреждания в Разград. Там са установени 6 положителни случая. Човек от персонала е настанен в болница, а останалите 5 заразени деца, са консултирани и се лекуват в дома“, съобщи д-р Генева. Според нея в областта сега се разпространява предимно Делта варианта на вируса, който е изключително заразен. Той се предава на по-малко разстояние, започва като грип и засяга по-често млади хора.

Д-р Генева призова медиците да прецизират случаите, които са за лечение в болница. „За хоспитализация са средно тежките и тежките случаи. Според статистиката, изготвена в национален мащаб от предишните вълни на болестта, от 10 заразени двама са за хоспитализиране. През последните дни в област Разград от 10 заболели, 8 са били настанени в болница“, заяви д-р Генева. Тя предупреди, че следваща промяна на броя на леглата за лечение на COVID-19 може да има след 14 дни. Причината е, че има процедура, тъй като става въпрос и за заплащане, а това изисква време. „Въпреки усложнената ситуация, убедена съм, че няма да допуснем връщане на спешни пациенти от болниците в региона, независимо дали са с COVID-19 или с друго заболяване“, добави директорът на РЗИ – Разград.

От Кризисния щаб призоваха гражданите да се имунизират. „Има ваксини от всички видове и те действат. Зелените коридори работят. В Разград във вторник и четвъртък, в Кубрат – в сряда, а в Исперих всеки ден от седмицата, от 13 до 15 часа“, обяви д-р Ася Генева.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *