Търговски представители на „Хювефарма” от цял свят разгледаха завода за ваксини в Разград

Търговски представители на „Хювефарма” от цял свят разгледаха завода за ваксини в Разград.

50 са участниците в международната търговска среща на всички мениджъри от сферата на продажбите в компанията, която има собствени търговски дружества в над 20 държави на всички континенти. Всяка година те се събират на различно място, където „Хювефарма” има представителство. През тази година са в България, а заводът в Разград е включен в програмата им като една от стратегическите инвестиции на компанията – обясни изпълнителният директор на „Биовет” Ангел Желязков. Гостите бяха и сред първите посетители в новата административна сграда на дружеството.

И тя, и заводът са оборудвани и с най-модерни технологии – увериха се търговските представители от: САЩ, Канада, Тайланд, Белгия, Полша, Индонезия, Корея, Бразилия, Мексико и други държави. След презентация в една от залите на административната сграда, търговските представители се запознаха в завода и с етапите от бъдещото производство на ваксини.

Инвестицията в новия завод е в размер от 140 милиона лева – припомни Ангел Желязков. Работата започна на зелена поляна, въпреки тежката ситуация с КОВИД-19 работата приключи за 4 години – включително дизайн, проектиране, поръчване на оборудване, изграждане, получаване на всички разрешителни от българските власти, които важат и в ЕС и други държави, получаване и на GMP – сертификат за добра производствена практика. Заводът е с обща площ 8 000 кв.м. в момента в него работят 70 души, но през следващи години при пълно натоварване на капацитета ще стигнат 300. Оформени са независими производствени зони – за производство на ваксини от яйца, за бактериални ваксини, за вирусни ваксини, специализирана зона за пълнене и опаковане на продукцията. Достигането на пълния капацитет на завода ще е дълъг процес – обясни Желязков. Докато се е изграждал завода в Разград, в лабораторията за научно-развойна дейност в Пещера са се разработвали продуктите за производство, сега те се трансферират в Разград. Предстои доокомплектоване на досиетата им, пускане на пилотни валидационни партиди, с което да се докажат при големи обеми постигнатите при малки обеми резултати, предстоят и още регистрации на продуктите. Очакванията са до регулярно производство да се стигне до 2-3 години.

Инсталираната апаратура и начинът на организиране на потоците, движението на продуктите надхвърлят изискванията за производство на ветеринарни ваксини, може да се използва и за хуманна медицина, но насоката на компанията на 95% към ветеринарни продукти, затова и ваксините, произведени в Разград, ще са за индустриалното животновъдство – за птици, говеда и свине.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *