Турска делегация предложи инвестиции в Разградско, също и помощ за ремонта на джамията „Магбул Ибрахим паша”

Турска делегация предложи инвестиции в Разградско, също и помощ за ремонта на джамията „Магбул Ибрахим паша” – става ясно от прессъобщение на Областна администрация-Разград.

Оттам съобщават, че Областният управител на Област Разград Гюнай Хюсмен се е срещнал с делегация от Република Турция, водена от Кямил Колабаш, съветник на председателя на Държавната агенция за сътрудничество и координация(ТИКА). В делегацията участвали и проф. д-р Ерхан Табакоолу – Ректор на Тракийския университет, гр. Одрин, доц. д-р Мурат Тюркйълмаз от Тракийския университет, д-р Али Дженгис Калкан – представител на Министерство на здравеопазването.

Областният управител Гюнай Хюсмен приветствал гостите и отбелязал, че със средства на ТИКА е извършена подмяната на цялата дограма на строената през 1954 г. сграда на читалище „Развитие 1869 г.“, гр. Разград.

Очаква се помощ от ТИКА, за да се завърши строежът на новата църква “Св. Цар Борис-Михаил Покръстител” в Разград, както и за реставрацията на един от най-старите и значими храмове у нас – джамията „Магбул Ибрахим паша“ в Разград. Тя е обявена за културно исторически паметник от национално значение, но е затворена за посетители вече близо 40 години. „С решение на Министерския съвет е решено да бъдат отпуснати пари за консервация и реставрация на рушащата се джамия в Разград, но очакваме помощ и от Държавната агенция за сътрудничество и координация, за да може ремонтът да започне преди лятото“, казал още г-н Хюсмен.

Членовете на делегацията се интересували какви други възможности за инвестиции има в Област Разград и с какво биха били полезни в едно съвместно сътрудничество.

След работната среща Областният управител представил на делегацията джамията „Макбул Ибрахим паша“ в Разград и Художествената галерия „Проф. Илия Петров“.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *