Три предложения за почетен гражданин на Разград

На заседание на Постоянната комисия по култура, културно-историческо наследство и духовни ценности към Общински съвет-Разград бяха обсъдени и одобрени три предложения за удостояване със званието „Почетен гражданин на Разград“. Това съобщават от пресцентъра на местната управа.

Заседанието се проведе днес като част от подготовка на сесията на местния парламент на 27 януари, която ще има тържествена част за Деня на Разград и делова част. Общо 12 докладни записки ще бъдат гласувани на заседанието на Общинския съвет, всички те бяха обсъдени днес на заседания на постоянните комисии.

Две от номинациите за „Почетен гражданин на Разград“ са включени в една докладна записка, а третата е в друга, тъй като е подадена по-късно. Преди да ги гласуват съветниците обсъдиха възможността за промяна на Правилника за символите, почетните звания, наградите и паметните знаци на Община Разград. Местните парламентаристи одобриха предложение, според което изменение на Правилника да бъде подготвено от нарочна комисия, която да бъде определена след заседание на Председателския съвет и писмено становище от Съюза на българските писатели относно предложение за нова награда.

Докладната записка за удостояването на д-р Ангелина Миткова и на Кънчо Върбанов със званието „Почетен гражданин на Разград“ бе одобрена на заседанието на комисията с 4 гласа „за“, 1 „против“ и 1 неучаствал в гласуването, а докладната за Ангел Павлов – с 6 гласа „за“.

Офталмологът и дългогодишен бивш директор на МБАЛ“Св. Иван Рилски“ д-р Ангелина Миткова е номинирана за високите й заслуги в областта на медицината и здравеопазването в Разград и региона,  предложението за хореографа и един от основателите на Капански ансамбъл-Разград Кънчо Върбанов е заради приноса му в популяризирането и съхранението на българските традиции и фолклор, а за журналиста и краевед Ангел Павлов – за дългогодишната му научноизследователска, събирателска, краеведска, журналистическа и обществена дейност.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *