Три поколения художници от едно семейство откриха изложба в библиотеката

Три поколения художници от едно семейство откриха обща изложба тази вечер в отдел „Изкуство” на Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев”-Разград.

Експозицията е озаглавена „Близнаци – художници” и макар основната част от творбите да са на Орхан и Осман Исмаил, любителите на изящното изкуство видяха и акварел на техния баща Исмаил Шериф, както и картини на двете дъщери на Орхан Исмаил – шестокласничката Гамзе и второкласничката Дилек.

Експозицията бе открита от директора на библиотеката Димитър Петров, която обясни, че тази интересна изложба е началото на творческия сезон за отдел „Изкуство”. Тя се посвещава на родителите на двамата художници близнаци и откриването е на техния рожден ден, майката и бащата на Орхан и Осман Исмаил са родени на една и съща дата в една и съща година. Те отсъстваха от събитието по здравословни причини.

Орхан и Осман Исмаил са завършили Хуманитарната гимназия в Разград, след което „Скулптура” в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”. Дипломната им работа е монументалния паметник на Цар Самуил в центъра на общинския център Самуил. Рисуват в различни стилове – Орхан в абстрактен експресионизъм, в изложбата представи и три металопластики, а Осман – реалистичен декоративен стил.

Поздравления за куража да подредят тази изложба двамата братя получиха от своя учител Петко Антонов, който е председател на Представителството на Съюза на художниците Група Разград. Той коментира, че вълнуващото в тази изложба е, че има приемственост, което е рядко срещано в изкуството и пожела творчески успехи на двамата братя, а на малките художнички за продължат започнатото.

Орхан Исмаил обясни, че повечето от творбите са създадени от началото на световната пандемия, когато имал повече свободно време.

Той издаде и част от новите си творчески планов, вдъхновение от любимия му отбор „Лудогорец”. Предстои му откриване на изложба на тренировъчната база „Гнездо на орли”. Пак за там на мача в събота срещу „Локо”-Пловдив след двата гола на Вандерсон се родила идеята и за инсталация с няколко футболисти и 9 купи.

Изложбата „Близнаци – художници” може да бъде видяна в отдел „Изкуство”, а картините откупени до септември.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *