Три институции решиха: без „Лудогорски маратон“ в неделя, кметът пак се засегна от Фейсбук публикация

Историческо събитие се случи днес: след бетонирането на джамията „Ибрахим паша“ преди 4 години, за втори път местна и регионална власт се събраха и обявиха обща позиция.

Причината е пак сериозна, тъй като касае 374 човека, но поводът се оказа поредното засягане от страна на кмета д-р Валентин Василев от Фейсбук коментар.

Хронологията: Вчера градоначалникът изпратил уведомление до председателя на УС на СНЦ“Зелена стъпка“ Цоньо Пенев, в което се съобщава, че във връзка с обявеното в същия ден бедствено положение в Разградска област е необходимо отлагане на състезанието “Лудогорски маратон”. Пенев поискал среща с Областния управител Гюнай Хюсмен, която се провела в почти същия състав, в който няколко часа по-късно бе проведена и пресконференцията в общината. На нея първоначално са обсъдени възможности за провеждане на събитието с прилагане на мерки за биосигурност, но в последствие, след изясняване на някои обстоятелства, участниците се обединили около необходимостта от отлагане на масовото събитие, в което съществува риск от зараза и поради участие на състезатели от Румъния, където има множество огнища на АЧС, и поради това, че има палатков лагер, продължава два дни, ще влизат коли на поляната на „Пчелина“.

Малко след тази среща във Фейсбук събитието „Лудогорски маратон“ се появи позиция на организаторите, едно изречение, а всъщност две, засегнали кмета и той свика съвместна пресконференция със заместник областния управител Евгени Драганов, директора на Областна дирекция по безопасност на храните д-р Илиян Драмалиев и Цоньо Пенев.

„За съжаление, кметът на община Разград не отстъпи от позицията си, че състезанието не трябва да се провежда.“ – това бе изразът, който Василев коментира, изтъквайки, че всъщност е разрешил провеждането на състезанието, а отлагането се налагало вследствие на заповедта на Областния управител за обявяване на бедствено положение. „Спазил съм законовите разпоредби“ – категоричен бе кметът.

Подкрепа получи от колегата си по образование д-р Драмалиев, който изтъкна опасността от разпространение на АСЦ и необходимостта от вземане на мерки, тъй като заразата вече е в съседни области, а на територията на Разградска област има голям свинекомплекс в Исперих и навлизането на болестта би довело до сериозни икономически загуби. Драмалиев съобщи още, че от утре започва унищожаване на прасета от „задния двор“, първи са в Звънарци, което попада в 20-километровата зона по последния установен със зараза свинекомплекс в Русенско.

Заместник областният управител Евгени Драганов добави, че има опасност и за сектор зърнопроизводство, тъй като заразата се пренася е чрез фуражи. Компромисен дух лъхаше от изказванията на Драганов, тъй като прелетяха искри между хвърлилия огромен труд в организацията на събитието Цоньо Пенев и кмета. Заместник областният управител  увери, че на срещата по-рано всички са били добронамерени по отношение на случването на това традиционно и интригуващо хора от различни градове и държави събитие, но сериозността на ситуацията със заболяването Африканска чума по свинете налага да не се правят компромиси за никого. По думите му е имало нагласа и са обсъждани възможните мерки за биосигурност в първата част на срещата, но когато станало ясно, че ще участват румънци, в чиято държава има множество огнища на АЧС, ще има възможност да се внася храна, ще има палатков лагер, ще влизат коли и други детайли, институциите се обединили около становището за отлагане на събитието поради рисковите фактори.

Цоньо Пенев заяви, че отлагане за август е невъзможно, тъй като записалите се състезатели са заети с други състезания, ще се оглеждат дати за септември, но не звучеше оптимистично. Той сподели и, че това не е първата ситуация тази година, при която среща неразбиране от страна на общинска администрация. От „Зелена стъпка“ имали намерение да проведат триатлон, като включат плуване в язовир „Пчелина“, но от местната управа не им разрешили.

И в тази връзка и във връзка с уведомлението за отлагане Цонев открои липсата на повече диалог с общинска администрация. „Необходимо е да има много повече диалог и разбиране за нещата, които такъв тип доброволчески организации като нашата правят.“ – заяви той.

Макар в началото на пресконференцията да бе обявено, че един абзац е поводът да се проведе тя, към края стана ясно, че има още едни изречение, което е развълнувало градоначалника и в което той провидя политически моменти, не особено ясно какви. „За мен това за пореден  път е политическа провокация, насочена към мен и моята администрация. При положение, че сме се събрали няколко държавни и общински институции и се коментира и благодари на Областна управа, а се плюе кмета, това не мога да го приема за нормално.“

Наложи се Цоньо Пенев да обясни защо е благодарил на Областна администрация и то се оказа свързано с ключовата дума „диалог“: „Казахме добри думи за областна администрация, заради това, че те инициираха тази среща, и се събрахме всички да коментираме това, докато от общината получихме просто едно готово решение, затова благодарим на Областна администрация.“ – каза Пенев.

Пенев благодари и за кметското предложение маратонът да се проведе в Градския парк, но го намери за неприемливо, тъй като участниците идват да бягат една обиколка от 42 км., а обиколката на парка е 2,5 км.

Благодарствено-безкомпромисната пресконференция зачекна още един бомба, която вероятно ще гръмне следващата седмица – ще има ли следващия уикенд Мотосъбор на „Лудогорски братя“. Ще припомним, че мотористите миналата година по други нечумни причини не проведоха друго от емблематичните за Разград събития, събиращи хора от страната и света. Датите, за които е насрочено, са извън седемте, обявени в заповедта за бедственото положение, но вече всеки ден от земеделското министерство обявяват огнища на АСЧ.

Ще поживеем, ще видим и ще се молим чумата да ни отмине, и ще спазваме мерките, разбира се.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *