Три ефективни и две условни присъди за отвличането в Хърсово

Разградският окръжен съд одобри споразумение постигнато между Окръжна прокуратура – Разград, защитниците и обвиняемите Дж. К, И. И., М. Р., Р. Р. и Х. М. и им наложи различни по размер наказания. Това съобщават от пресслужбата на съда.

Страните приеха за безспорно установено, че на 02.11.2023 г. обвиняемите, в съучастие като съизвършители, нахлули въоръжени и маскирани в дома на мъж от самуилското село Хърсово и го отвлекли с цел грабеж, използвайки лек автомобил „БМВ Х5“ и му причинили средна телесна повреда. Те направили опит да отнемат от отвлечения и от жената, с която живеел, пари, като употребили за това сила – удари с юмруци, ритници и с дръжка на брадва спрямо мъжа и удар с пистолет в корема спрямо жената.

Пред съда петимата мъже на възраст от 29 до 41 г. признаха вината си и се отказаха от разглеждане на делото по общия ред. Заявиха, че са подписали споразумението доброволно и са наясно с неговите последици.

Съдебният състав прецени, че споразумението не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено.

За двете престъпления – отвличането и грабежа, придружен със средна телесна повреда –  съдът групира наказанията „лишаване от свобода“ и определи Дж.К. да търпи най-тежкото от тях, а именно 6 години „лишаване от свобода“ при първоначален „строг режим“.

На обвиняемия И.И. наложи 6 години и 6 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален „строг режим“, а на М.Р. – 4 години „лишаване от свобода“ при първоначален „общ режим“.

Обвиняемите Р.Р. и Х.М. ще търпят наказания от по 3 години „лишаване от свобода“ като изтърпяването им е отложено за срок от 5 години.

Мъжете са осъдени да заплатят разноските по делото в общ размер на 8 963,40 лв.

Определението на Разградския окръжен съд е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *