Триногата се включи в Детската академия по безопасност

Децата от ЦУТНТ, участници в третата смяна на „Еколято 2021” и малчуганите от център „Резонанс” в Разград преминаха през последната за това лято Детска академия по безопасност. Това съобщават от пресцентъра на ОДМВР-Разград.

Разделени в групи, в Градския парк те усвояваха знания как да реагират при критични ситуации и природни бедствия, на кого да се обадят при нужда, какви са правата и задълженията им, произтичащи от действащото в момента законодателство в страната.

Участниците в Академията разгледаха служебните автомобили и полицейските атрибути. От униформени служители на сектор „Пътна полиция” научиха правилата за безопасно управление на велосипеди и поставяне на предпазни колани в автомобилите. Интересуваха се кога имат право да управляват електрически тротинетки, мотопед, скутер или АТВ. За първи път видяха отблизо т.нар. „тринога”, която улавя нарушителите на скоростните режими на пътя. Експертите от Криминалистичната лаборатория им разказаха как се прави оглед на местопроизшествие, какви следи могат да се търсят и как на практика се снемат пръстови отпечатъци. Огнеборците от РСПБЗН-Разград демонстрираха оборудването, което ползват при гасене на пожари, както и начините да достигнат високи сгради или пострадал човек, затиснат в автомобил. В секцията на БЧК се запознаха с принципите за оказване на първа помощ в различни ситуации, като сами участваха в демонстрациите.

Полицейската академия е финалът на всяка смяна от лятната работа на децата. Това лято през нея преминаха 150 малчугани. Целта е да трупат знания и умения как да реагират при различни ситуации, да придобият чувство за отговорност и работа в екип, както и да осмислят свободното си време през ваканцията.

Подаръците за децата /тефтерчета със съвети за безопасност и шапки/ са осигурени с помощта на спонсорите „Амилум България“ и „Балканфарма-Разград“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *