Трима съветници от ГЕРБ с неплатени данъци за миналата година, когато бяха управляващи

Трима съветници от групата на ГЕРБ не са си платили местните данъци за 2019 г. Това съобщи кметът на Община Разград Денчо Бояджиев по време на сесията на Общинския съвет днес.

Това стана по време на дискусията по една от последните точки – за икономическите мерки, които ДПС предлага за преодоляване на последствията от Коронавируса. Те не  бяха подкрепени от управляващото мнозинство, като аргументите бяха различни – част от мерките вече на практика са взети като решение на предишната сесия, от други ползите за бизнеса и хората са минимални, а една от мерките няма връзка с реалността, тъй като ДПС искат удължаване на картите за автобус на преференциални цени на учениците, въпреки, че вече бе решено от образователното ведомство учебната година да завърши дистанционно.

Към тези предложения се присъединиха и съветниците от ГЕРБ, като дори добавиха нови, а от управляващото мнозинство контрираха, че подобни предложения ще се отразят на общинския бюджет, което пък ще рефлектира към намаляване на услугите за гражданите.

По повод бюджета взе думата и кметът Бояджиев, който представи справка за  неплатените данъчни задължения, според която трима общински съветници не са си платили местните данъци за 2019 г. 141,17 лв. са неплатените задължения на бившия председател на Общинския съвет Надежда Радославова от ГЕРБ, 141,46 лв. – на бившия кмет д-р Валентин Василев от ГЕРБ, а 41,11 лв. – на общинския съветник и от Общински съвет мандат 2015-2019 г. Мариан Иванов. Радославова и Иванов не оспориха фактите, но Василев се усъмни в достоверността й, тъй като един от автомобилите, вписани в справката, не бил негов. Бившият кмет обаче пое ангажимент, ако наистина не си е платил данъците, в което на практика не беше сигурен, да ги плати и да се извини за пропуска.

Друга дискусионна докладна бе още първата, която бе свързана с традиционните награди за 24 май. Там особената ситуация бе с повторната номинация за една и съща награда – на името на Никола Икономов – на бившата учителка Донка Дюлгерова, която днес навърши 100 години. Тъй като Правилникът за почетните звания и отличия не забранява повторно връчване, а достолепната възраст на юбилярката заслужават уважение, мнозинството подкрепи това предложение. Според ГЕРБ обаче това бе гаф, те коментираха и несъвършенствата на Правилника в това отношение. Обструкции имаха и по отношение на втората номинация, повече към тези, които са номинирали секретаря на НЧ”Бузлуджа 2010” Емилия Русева.

С 21 гласа за обаче номинациите бяха утвърдени, в гласуването не участваха съветниците от ГЕРБ. За другата докладна за наградата „Златен Пегас” даже се изнесоха от залата, върнаха се след гласуването за Божидарка Златарева, която също получи 21 гласа подкрепа.

Двама от съветниците, които работят като педагози – Свилена Дечева и Пейчо Георгиев – обявиха, че до края на мандата за всеки рожден ден на Донка Дюлгерова ще й даряват определена сума лични средства.

Освен докладната на ДПС подкрепа не получи и още една – за учредяване безвъзмездно право на ползване върху част от имот общинска собственост на политическа партия „Възраждане”.

Пред това почти на ръба мина друга подобна докладна, свързана с ново законово изискване партийните офиси да се ползват безвъзмездно, а не срещу наем. Докладната касаеше БСП, ДПС, ВМРО и НФСБ, тя бе одобрена със 17 гласа, а ГЕРБ  и ДПС не участваха в гласуването.

Общо 11 докладни записки имаше в дневния ред на местния парламент днес, съветниците одобриха 9, сред тях: изменение на Правилника за финансово подпомагане на двойки, семейства и лица с репродуктивни проблеми, откриване на процедура за възлагане на концесия за ползване на язовир „Островче”, одобряване на годишния финансов отчет на Диагностично-консултативен съвет-1-Разград”ЕООД и други. Докладната за ДКЦ бе приета с изменение, предложено от Наско Анастасов от ГЕРБ за добрата си работа управителят д-р Николай Денев. Не мина обаче без дискусии и тази докладна, като основната теза, че добрите резултати сега са следствие от ангажираността на предходното управление, версията бе развита от Радиана Димитрова.

На заседанието за представител на Община Разград на Общото събрание на акционерите на МБАЛ”Св. Иван Рилски” бе определен председателят на Общински съвет-Разград Стоян Ненчев, съветниците го упълномощиха и как да гласува.

 

 2,974 total views,  2 views today

2 Replies to “Трима съветници от ГЕРБ с неплатени данъци за миналата година, когато бяха управляващи”

  1. Явно медията Ви не е присъствала на тази сесия, която предаваха “На живо” по телевизия Кис 13! Изгледах цялата сесия и голяма част от информацията Ви е невярна! Засрамете се! Очеизвадно е как всяка статия цели оплюване на всичко различно от комунистите и лилавите протежета, но това е напълно разбираемо, нали и Вие сте на общинската хранилка! Срам за журналистиката!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *