Трима нови почетни граждани

На тържественото си заседание за Деня на Разград Общински съвет-Разград взе решение трима заслужили разградчани да получат отличието „Почетен гражданин на Разград“ – съобщават от пресслужбата на Община Разград.

Заседанието започна с празнично слово на Председателя на местния парламент Стоян Ненчев, който заяви, че датата 28 януари 1878 г. е отправна точка за новата летопис на Разград, защото тогава нашите предци поемат в свои ръце управлението на града и общината като част от свободна България. Г-н Ненчев припомни драматизма на събитията от преди 143 години, както и изграждането на държавни и обществени структури след това, като във връзка с актуалната епидемиологична обстановка обърна внимание на полагането на основите на системата на здравеопазването. Сред любопитните факти от историята е този, че в Разград е създадена първата ваксина срещу едра шарка.

Приветствие отправи и Областният управител на Разградска област Гюнай Хюсмен, прочетен бе и поздравителен адрес от кмета на руския град-побратим на Разград Юрий Парахин и председателя на Орловския Градски съвет на народните депутати Василий Новиков.

Виден представител на системата на здравеопазването бе и първата номинация за отличието „Почетен гражданин на Разград“, която гласуваха днес местните парламентаристи. Дългогодишният директор на разградската болница офталмологът д-р Ангелина Миткова получи одобрението на 28 общински съветници, 1 гласува „въздържал се“. Нейната номинация бе за високите й заслуги в областта на медицината и здравеопазването в Разград и региона. 15 съветници гласуваха „за“ номинацията на хореографа и един от основателите на Капанския ансамбъл Кънчо Върбанов, 2 бяха гласовете „въздържал се“. Аргументът той да стане „Почетен гражданин“ бе „за приноса му в популяризирането и съхранението на българските традиции и фолклор“. 17 съветници подкрепиха предложението Ангел Павлов да стане „Почетен гражданин“ за дългогодишната му научно-изследователска, събирателска, краеведска, журналистическа и обществена дейност.

Тримата получиха призовете си след края на тържествената част от заседанието на специална церемония във фоайето пред Заседателната зала на Общинския съвет. Д-р Ангелина Миткова, Ангел Павлов и Кънчо Върбанов благодариха за признанието от страна на местната власт  и развълнувани отчетоха и приноса за наградите на своите съмишленици и близки, които са били до тях при всички трудности и успехи в жизнения и професионалния им път. Преди връчването на отличията „Почетен гражданин на Разград“ благодарствени грамоти за участието на техни възпитаници в инициативите за Деня на Разград получиха директорите на ЦПЛР ЦУТНТ Цветанка Русева и на ПГПЧЕ“Екзарх Йосиф“ Пейчо Георгиев.

След връчването на отличията заседанието на Общинския съвет продължи с делова част, по време на която бяха приети още 9 докладни записки.  С различни мнозинства те бяха одобрени от местните парламентаристи, за обсъждане на комисии и гласуване на следващо заседание остана само внесената по извънреден способ докладна на общинския съветник Пейчо Георгиев за отмяна на решение на Общинския съвет от 5 ноември 1894 г. С него се отменя взето 4 години по-рано решение Стефан Стамболов да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Разград“.

Съветниците одобриха: извършените корекции по бюджета на Община Разград през третото тримесечие на 2020 г.; две разрешения за изготвяне на проект за подробен устройствен план на имоти,  определяне на пасища, мери и ливади от общинския поземлен фонд за индивидуално ползване за стопанската 2021/2022 г. Утвърден бе и ценоразписът за продажба на дървесина за физически и юридически лица, приет бе списък за предназначението, броя, вида и местоположението на общинските жилища за 2021 г., определен бе и съставът на Съвета по въпросите на социалните услуги в Община Разград. Общинските съветници одобриха и докладната записка, с която се предоставя имот-частна общинска собственост за управление и стопанисване на ОП“Бизнес зона „Перистър“, както и приеха нов Правилник за дейността на общинското предприятие. Предоставеният с това решение имот е бившата Жандармерийска част, общо 143 807 кв.м., приобщаването му към бизнес зоната се налага, тъй като в „Перистър“ вече няма свободни имоти за предоставяне на бизнеса. По този начин бизнес зоната ще стане с площ над 300 дка и ще отговаря на критериите на Закона за индустриалните зони, който предстои да бъде приет от Народното събрание. Подобни зони ще имат възможност да кандидатстват за еврофинансиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *