Трима нови почетни граждани

На тържественото си заседание за Деня на Разград Общински съвет-Разград взе решение трима заслужили разградчани да получат отличието „Почетен гражданин на Разград“ – съобщават от пресслужбата на Община Разград.

Заседанието започна с празнично слово на Председателя на местния парламент Стоян Ненчев, който заяви, че датата 28 януари 1878 г. е отправна точка за новата летопис на Разград, защото тогава нашите предци поемат в свои ръце управлението на града и общината като част от свободна България. Г-н Ненчев припомни драматизма на събитията от преди 143 години, както и изграждането на държавни и обществени структури след това, като във връзка с актуалната епидемиологична обстановка обърна внимание на полагането на основите на системата на здравеопазването. Сред любопитните факти от историята е този, че в Разград е създадена първата ваксина срещу едра шарка.

Приветствие отправи и Областният управител на Разградска област Гюнай Хюсмен, прочетен бе и поздравителен адрес от кмета на руския град-побратим на Разград Юрий Парахин и председателя на Орловския Градски съвет на народните депутати Василий Новиков.

Виден представител на системата на здравеопазването бе и първата номинация за отличието „Почетен гражданин на Разград“, която гласуваха днес местните парламентаристи. Дългогодишният директор на разградската болница офталмологът д-р Ангелина Миткова получи одобрението на 28 общински съветници, 1 гласува „въздържал се“. Нейната номинация бе за високите й заслуги в областта на медицината и здравеопазването в Разград и региона. 15 съветници гласуваха „за“ номинацията на хореографа и един от основателите на Капанския ансамбъл Кънчо Върбанов, 2 бяха гласовете „въздържал се“. Аргументът той да стане „Почетен гражданин“ бе „за приноса му в популяризирането и съхранението на българските традиции и фолклор“. 17 съветници подкрепиха предложението Ангел Павлов да стане „Почетен гражданин“ за дългогодишната му научно-изследователска, събирателска, краеведска, журналистическа и обществена дейност.

Тримата получиха призовете си след края на тържествената част от заседанието на специална церемония във фоайето пред Заседателната зала на Общинския съвет. Д-р Ангелина Миткова, Ангел Павлов и Кънчо Върбанов благодариха за признанието от страна на местната власт  и развълнувани отчетоха и приноса за наградите на своите съмишленици и близки, които са били до тях при всички трудности и успехи в жизнения и професионалния им път. Преди връчването на отличията „Почетен гражданин на Разград“ благодарствени грамоти за участието на техни възпитаници в инициативите за Деня на Разград получиха директорите на ЦПЛР ЦУТНТ Цветанка Русева и на ПГПЧЕ“Екзарх Йосиф“ Пейчо Георгиев.

След връчването на отличията заседанието на Общинския съвет продължи с делова част, по време на която бяха приети още 9 докладни записки.  С различни мнозинства те бяха одобрени от местните парламентаристи, за обсъждане на комисии и гласуване на следващо заседание остана само внесената по извънреден способ докладна на общинския съветник Пейчо Георгиев за отмяна на решение на Общинския съвет от 5 ноември 1894 г. С него се отменя взето 4 години по-рано решение Стефан Стамболов да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Разград“.

Съветниците одобриха: извършените корекции по бюджета на Община Разград през третото тримесечие на 2020 г.; две разрешения за изготвяне на проект за подробен устройствен план на имоти,  определяне на пасища, мери и ливади от общинския поземлен фонд за индивидуално ползване за стопанската 2021/2022 г. Утвърден бе и ценоразписът за продажба на дървесина за физически и юридически лица, приет бе списък за предназначението, броя, вида и местоположението на общинските жилища за 2021 г., определен бе и съставът на Съвета по въпросите на социалните услуги в Община Разград. Общинските съветници одобриха и докладната записка, с която се предоставя имот-частна общинска собственост за управление и стопанисване на ОП“Бизнес зона „Перистър“, както и приеха нов Правилник за дейността на общинското предприятие. Предоставеният с това решение имот е бившата Жандармерийска част, общо 143 807 кв.м., приобщаването му към бизнес зоната се налага, тъй като в „Перистър“ вече няма свободни имоти за предоставяне на бизнеса. По този начин бизнес зоната ще стане с площ над 300 дка и ще отговаря на критериите на Закона за индустриалните зони, който предстои да бъде приет от Народното събрание. Подобни зони ще имат възможност да кандидатстват за еврофинансиране.

 2,132 total views,  4 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *