Тракийският и Шуменският университет представиха своите специалности пред зрелостници от Разград

По съвместна инициатива на Регионалното управление на образованието в Разград и на Община Разград още два университета представиха възможностите за продължаване на образованието пред зрелостници от Разград. Това съобщават от пресслужбата на местната управа.

В предоставената от Община Разград зала „Филхармония“ първи днес разказаха за своето висше учебно заведение ръководителят на Кариерния център в Тракийски университет-Стара Загора доц. Стойчо Методиев и консултантът в центъра Стоянка Пастърмова. Най-старите сред шестте факултета на Тракийския университет са Ветеринарният и Аграрният, които са на по 100 години и са с традиции в българската образователна система. Към университета функционира най-голямата Ветеринарна болница, в която се провеждат практиките на студентите по ветеринарна медицина след трети курс. Медицински, стопански, технически и педагогически са останалите факултети, има и два колежа. Сред по-интересните и по-рядко срещани специалности са: ортопедичен техник, агроном по етерично-маслени култури, общински финанси и други. Университетът работи по програмите „Еразъм+“и „Фулбрайт“.

Специалностите в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ представиха заместник-ректорът на висшето учебно заведение проф. д-р Чавдар Сотиров и доценти от четири от факултетите. Проф. д-р Сотиров съобщи, че Шуменският университет е с 50-годишна история, но преди обособяването си като самостоятелно учебно заведение е бил филиал на Софийския университет. Факултетите към Шуменския университет са 5, в момента в тях учат около 5000 студенти. Учебното заведение се намира на 49 км. от Разград, разполага с реновирани общежития, таксите са сравнително ниски, достъпни за жителите на Североизточна България. Сред най-новите и атрактивни специалности е геодезия.

Припомняме, че съвместната инициатива на Регионалното  управление на образованието и Община Разград има за цел да улесни избора на зрелостниците, като ръководствата на висшите учебни заведения, които имат интерес, представят подробности от своите кандидат-студентски кампании на място в родните населени места на абитуриентите. Преди малко повече от месец презентация на специалностите си направиха представители на Филиал Велико Търново на Медицински университет-Варна.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *