Тор от Мортагоново вмириса Разград миналата седмица, може да продължи до края на месеца

Миризмите над Разград от края на миналата седмица най-вероятно са от оборска тор, с която са подхранени ниви в землището на село Мортагоново.

Засега установено нарушение или наложена санкция обаче няма. Проверка от РИОСВ-Русе са направили в петък, тя обаче била планирана и не е ясно дали изобщо включва конкретния случай на вмирисване на Разград. От екоинспекцията обещаха днес да излязат със становище относно изводите си от петъчната проверка.

Експерти от отдел „Общинска собственост и земеделие“ в Община Разград ще извършат проверка днес. Сигналът там обаче е получен в петък – обясни директорът на дирекция „Програми и околна среда“ Недим Тахиров. Според него КПУ“Единство 2002“-Мортагоново е изпълнила изискванията според нормативната база. Дори това е единственият земеделски производител в общината, който стриктно втора година подред спазва задължението си да уведомява местната управа и населението, че предстои извършване на подхранване на почвата с органична тор. Че това е добра земеделска практика, от местната управа получили уверение още през 2016 г., когато имаше подобни случаи. Писмото е от БАБХ през РИОСВ-Русе. За да се тори с органична тор, тя трябва да е отлежала 6 месеца и да се постави в почвата непосредствено преди заораване. Именно този елемент от процедурата е възможно да не е спазен, тъй като разпръскването на торта отнема време – смята Тахиров. Дали това е нарушение, за което би била наложена санкция, не стана ясно.

Свидетели разказаха за Разград24/7, че и вчера, 18 август, 4 дни след началото на торенето, торта не е била зарита и нивата не е изорана.

В обявлението, подадено до Община Разград от КПУ“Единство 2002“-Мортагоново информират, че ще извършват торене от 15 до 30 август.

Снимки: Личен архив и www.razgrad.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *