Топъл обяд за 400 човека за близо 3 години по общински проект

В първия работен ден на 2023 г. – 3 януари – започна реализацията на проекта „Топъл обяд в община Разград“, 400 човека получават подкрепа по инициативата, която ще продължи до 30 септември 2025 г. – съобщават от пресслужбата на местната управа.

Как стартира проектът провери днес заместник-кметът на Община Разград Добрин Добрев. Той посети село Липник, където безплатен топъл обяд получават 23-ма жители на селото, а в списъка на чакащите са още 7. Хората споделиха със заместник-кмета Добрин Добрев, че са много доволни от осигурената подкрепа в тези трудни времена. Кметът на селото Неждет Мехмедов допълни, че подобна помощ за нуждаещите се е много добра инициатива за населено място като Липник. Заместник-кметът Добрин Добрев коментира, че изпълнението на проекта, който осигурява храна за 400 човека от общината, е изключително полезна инициатива, в която местната управа се включва традиционно. „В тези времена на криза и инфлация ръководството на Община Разград смята, че това ще даде възможност за по-достойно преживяване на нашите уязвими съграждани. Местната власт ще продължи да търси възможности за финансиране на проекти за осигуряване на по-добри условия за живот на жителите на общината, които имат нужда от подкрепа“ – коментира заместник-кметът Добрин Добрев.

Проектът „Топъл обяд в община Разград“ се финансира по Процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05SFPR003-1.001 „Топъл обяд“ по Оперативна Програма за храни и основно материално подпомагане. Стойността на проекта е 1 005 388,80 лв., а продължителността му 33 месеца. Потребителите на социалната услуга са 400, като списъкът може да се актуализира при освобождаване на място и при промяна на линията на бедност, затова може да се подават заявления по време на целия период на реализация на проекта. Заявления се подават в кметствата по адресна регистрация и в Община Разград. Потребителите получават обяд в работните дни от седмицата – супа, основно ястие и хляб, а веднъж седмично и десерт. Обядът се осигурява от ЕТ“Петър Цонев-Петров-Цонев“-Разград. В областния град по график се раздава в два пункта – в жк „Орел“ и в бистро „Бели Лом“, а по селата – в кметствата, като потребители има във всички села на общината с изключение на Черковна и Ушинци. Проектът „Топъл обяд в община Разград“ продължава целите на изпълнението на подобни проекти от предходни периоди за осигуряване на препитание на нуждаещите се хора, като се увеличава броят на потребителите, досега максималният брой подпомагани по този начин е бил 350 човека.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *