Тийнейджъри доказаха в дебат, че в малкия Разград има големи възможности за младите хора

Заместник-кметът на Община Разград Добрин Добрев бе част от журито на първия дебат на Дискусионен клуб „Дебати-Разград” – съобщават от пресцентъра на Община Разград.

Дебатът бе на тема „Големите възможности на малкия град”, проведе се в НПТГ”Шандор Петьофи”-Разград и предизвика интерес сред разградчани от различни поколения.

Участниците – ученици от 7 до 12 клас – бяха разделени на два четиричленни отбора, наречени Правителство и Опозиция. Четиричленно бе и журито, в което освен заместник-кметът Добрин Добрев влизаха: Наталия Халачева и учителките по литература Надежда Василева и Мария Георгиева. Право на мнение имаше и публиката, зрителите попълниха анкетни карти, в които оцениха ораторските умения на тийнейджърите по четири критерия: аргументация относно защитаваната теза, изказ и реторика на отбора, оборване на противниковата теза и заключителна пледоария.

Мартина, Ивайла, Данаила и Юджел-Джан от отбор Правителство спечелиха симпатиите и на журито и на зрителите, като доказаха аргументирано, че малкият град дава големи възможности за развитие пред младите хора.

Дебатьорите коментираха както възможностите за получаване на добро образование, за стартиране на бизнес, за развлечения, така и проблеми в инфраструктурата и здравеопазването в Разград.

Дискусионен клуб „Дебати-Разград” бе създаден по идея на Момчил Костадинов през месец ноември и финансиран от Фондация „Обществен дарителски фонд за Разград“ със съдействието на Фондация „Америка за България“. В рамките на пилотния проект ще бъдат реализирани 3 дебата, като организаторите целят устойчивост, предвижда се вторият дебат да е през февруари-март 2020 г.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *