Телефонът за жертви на домашно насилие става и телефон за подкрепа при кризисни състояния

Разград

Центърът за съзидателно правосъдие разширява обхвата на Горещата телефонна линия, като предлага психологическа подкрепа при кризисни състояния – съобщават от организацията. Номерът, на който можете да се обадите, е 0898 552 688.

Пандемията с COVID-19 засяга силно личните отношения, семейната динамика, възможностите за движения. Социалната дистанция рефлектира пряко в семейството. Нарастват напрежението и насилието в домовете. Статистиката показва повишаване на броя на пострадалите от домашно насилие.

Специалната ситуация налага нови решения за здравето и сигурността на гражданите, каквито са дистанционните форми на подкрепа и помощ – обясняват от Центъра за съзидателно правосъдие.

Оттам уверяват, че ще помогнат на хората, подаващи сигнали, да съставят план за безопасност, да защитят правата си, да получат съдействие от компетентните институции (социални служби, полиция, съд, прокуратура, местни власти, здравни заведения, образователни и други).

Горещата телефонни линия за жертви на домашно насилие съществува от 2008г., като безплатнa услугa на Консултативния център по проблемите на домашното насилие в Разград. Консултативният център е част от сдружение „Център за съзидателно правосъдие“, което прилага програми по Закона за защита от домашното насилие от 2005г. – припомнят още от организацията.

Това е третият телефон за безплатна психологическа подкрепа във връзка с извънредното положение, обявен в Разградско. Първият бе общински – на ЦСРИ“Емилиян“, вторият – съвместна инициатива на Областна администрация и сдружение „Феникс“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *