Тази година Почетните граждани ще са трима, единият – удостоен посмъртно

Три от общо четирите номинации за званието „Почетен гражданин на Разград“ бяха одобрени на съвместно заседание на три постоянни комисии към Общински съвет Разград, в което участваха и ръководители на групи съветници. Според Правилника на символите, почетните звания, наградите и паметните знаци на Община Разград „всяка година се удостояват до двама носители на званието, с изключение на случаите за посмъртно удостояване“, в случая една от одобрените номинации бе именно посмъртна. Това съобщават от пресслужбата на местната управа.

Само едно от предложенията получи пълно единодушие от присъстващите членове на комисиите по култура, културно-историческо наследство и духовни ценности, по социална политика, трудова заетост и здравеопазване, за младежта, спорта и туризма и ръководители на групи съветници. 12-те участници в заседанието одобриха предложението на Инициативен комитет Герхард Робел да стане „Почетен гражданин на Разград“. Той е председател на немската фондация „Света Филомена“ и като такъв от 2012 г. насам активизира и организира немски фирми, институции и граждани за дългосрочна и устойчива подкрепа на Разградски регион. Всяка година, предимно по Коледа, от немския град Ралбиц-Розентал потеглят тирове дарения за деца, възрастни, болни и социално слаби жители на Лудогорието. Даренията се разпределят тук от сдружение „Одисея“, което работи с немската фондация. Отличието се връчва на г-н Робел с мотив: „за безспорна, високоморална, доброволна, дългогодишна и последователна общественополезна дейност за Разград и общината.

11 гласа „за“ получи кандидатурата за „Почетен гражданин на Разград“ на Ремзи Реджеб Осман. Самият той е общински съветник и не участва в гласуването. Ремзи Реджеб е многократен медалист от републикански първенства по борба за детски и юношески възрасти, на 17 години става най-младият „майстор на спорта“ в страната, след което става национален състезател и във възрастова категория „мъже“ печели медали от различни турнири. Впечатляващи са постиженията му при ветераните. От 2007 г. насам 54-годишният Ремзи Реджеб има 13 медала от Световни първенства за ветерани, от които 7 златни, 5 сребърни и 1 бронзов медал. От 2016 г. Ремзи Реджеб е изпълнителен директор на СКБ“Лютфи Ахмедов“, под негово ръководство клубът има много успехи на държавни и международни първенства. Отличието „Почетен гражданин на Разград“ се връчва на Ремзи Реджеб с мотиви: „за изключителни постижения в областта на спорта и дългогодишна обществено полезна дейност за града и общината като ръководител на СКБ“Лютфи Ахмедов“.

Също 11 гласа подкрепа получи номинацията на Стоян Стоянов за удостояване посмъртно с отличието „Почетен гражданин на Разград“. Стоян Стоянов е археолог и дългогодишен директор на Окръжния исторически музей в града, починал е през 2008 г.  Стоянов проучва, възстановява и запазва половината от античния град Абритус, през 1971 г. при редовни разкопки на Абритус от крива най-богато в България златно съкровище, организира експедициите „Лом 75“ и „Лом 76“ с ръководител Ара Маргос за проучване скалните манастири по долината на р. Бели Лом на територията на Разградски окръг, работи по археологическата карта на Разградски окръг. Стоянов пръв в България сред археолозите прилага геофизични методи за проучване на археологически обекти, по този начин през 1982 г. открива уникалната Царска тракийска гробница в Гинината могила край Свещари, само 3 години и половина по-късно могилата е включена в списъка на ЮНЕСКО със значение за световната култура. „Учен от световна величина“ – е част от мотивацията за избора на Стоян Стоянов за „Почетен гражданин на Разград“.

Четвъртата номинация за отличието – на проф. д-р от Икономически университет-Варна Росен Николаев – не получи необходимата подкрепа за получаване на отличието – 9 съветници гласуваха „въздържал се“.

На заседание на Общинския съвет трите одобрени  от съвместната комисия предложения ще бъдат гласувани на сесията на 27 януари, а тържественото връчване на наградите ще се случи същата вечер от 17,30 ч. в залата на Общински културен център-Разград.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *