С цветя пред Войнишкия паметник и концерт на талантливите деца на Разград отбелязахме Деня на Независимостта

С цветя пред Войнишкия паметник и концерт на талантливите деца на Разград жителите на града отбелязаха 112 години от обявяването на Деня на Независимостта на България. Това съобщават от пресцентъра на Община Разград.

Денят започна с почит към загиналите за свободата и независимостта на страната ни българи. Пред Войнишкия паметник на площад „Възраждане” венец поднесоха Кметът на Община Разград Денчо Бояджиев и Председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев. Венци бяха поднесени и от името на народния представител Десислава Атанасова, от името на Областния управител Гюнай Хюсмен венец поднесоха заместник областният управител Евгени Драганов и главният секретар на Областна администрация Михаил Тодоров. Венци поднесоха и общински съветници от ВМРО/Кауза Разград и от ПП ГЕРБ, както и представители на Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Букети пред паметника поднесоха и заместник-кметовете на Община Разград Добрин Добрев, Полина Иванова и Мирослав Грънчаров. Десетки граждани също поднесоха цветя пред Войнишкия паметник.

Честването на Деня на Независимостта продължи на площад „Независимост” – там, където преди 112 години пред тогавашната градска управа предците на съвременните разградчани са чули за пръв път Манифеста, с който цар Фердинанд обявява Независимостта на България от Османската империя. Историческите слова прозвучаха и днес, пред пълния площад ги прочете актьорът от ТМЦ-Разград Александър Божанов, преди това в изпълнение за музиканта от Разградска филхармония Илия Рибицов прозвуча химна на България от преди 112 години „Шуми Марица”.

Общоградското тържество започна с акапелно изпълнение на Химна на Република България от солистката на Капански ансамбъл-Разград Силвия Симеонова. Приветствие към жителите на Разград отправи Кметът Денчо Бояджиев. „Днес повече от всякога трябва да помним уроците на историята и Заветът на предците ни: Народ без държава и без памет за своето минало няма бъдеще! Макар и в общия европейски дом, България трябва да пази и отстоява своя суверинитет. За да пребъде занапред. Защото тя ще си остане единствената родина на поколенията, които ще се родят и ще дойдат след нас!” – заяви г-н Бояджиев.

След тържествената част зрителите на площада се насладиха на изпълненията на талантливите деца на Разград, най-малките танцьори бяха на 3 години. В концерта участваха: Градски мажоретен състав към ЦПЛР ЦРД-Разград с ръководител Емилия Борисова; Танцова формация „Феникс” към ЦПЛР ЦРД-Разград с ръководители Ирина Стоянова и Иван Стоянов; Танцова школа „Сладури” при
ОУ„Васил Левски” с ръководител Катя Портянова; Театрално-танцова формация „Пулс” с ръководител Катя Лапатова; Балетна школа при НЧ”Развитие-1869” с ръководители: Мария Керчева, Виолета Желязкова и Милена Милева; Танцов ансамбъл „Булгарика” и детска танцова школа „Хорце” към ЦПЛР ЦРД-Разград с хореографи Жулиета Иванова и Румен Иванов. Традиционно празникът завърши с хоро, на което се хванаха участници и зрители.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *