С „Родна песен” и „Многая лета” завърши празничният концерт на 120-годишния хор „Железни струни”

С поздравления и връчване на отличия започна снощи празничният концерт на хор „Железни струни” към НЧ”Развитие 1869”-Разград с диригент Красен Иванова, корепетитор Даниела Никифорова и хормайстор Полина Куманова. Събитието, напълнило залата на читалището, бе посветено на 120 години от създаването на хоровата формация и 155 години от създаването на читалището.

Пръв поздравления отправи председателят на Читалищното настоятелство Пейчо Георгиев. Той нарече хора „част от визитката на Разград” и отправи благодарности към всички, дали своя принос към развитието на хор „Железни струни”. Георгиев съобщи и добра новина за настоящите хористи – скоро ще започне ремонтът на сградата на Музикалния дом, в който те репетират, а приключването му се очаква да е в края на лятото.

Главният експерт в Регионалния експертно-консултантски и информационен център (РЕКИЦ) „Читалища” в Разград Даниела Петрова предаде на ръководството на читалището и на хор „Железни струни“ специални поздрави от председателя на Съюза на народните читалища Николай Дойнов. Тя връчи на диригента на хора Красен Иванов почетния медал на Съюза на народните читалища, с него формацията се удостоява за високите си творчески постижения по повод 120-годишния си юбилей хор. Народно читалище „Развитие 1869“ получи специалния почетен знак на Съюза на народните читалища. Отличието беше връчено по повод 155-годишния юбилей на читалището и за значимия му принос в развитието на българската култура. Със специална грамота бяха удостоени и председателят на читалищното настоятелство Пейчо Георгиев и секретарят на читалището Виолета Антонова.

Председателят на Общинския съвет Галина Георгиева и заместник областният управител Надя Йорданова отправиха приветствия към хоровата формация – юбиляр. Георгиева връчи и поздравителен адрес от Кмета Добрин Добрев.

В края на концерта имаше още поздравления и подаръци – от хор „Славянско единство” подариха осветена икона на Богородица, поздрав отправиха и от хор „Добруджански звуци”-Добрич.

Празничният концерт започна с изпълнение на „Химна на „Железни струни”, който бе възстановен специално за юбилея. Той е написан през 1935 г. специално за разградския хор от композитора на „Велик е нашият войник” Михаил Шекерджиев, текстът е на Димитър Загорски. Репертоарът на хора за юбилейния концерт включваше още: тъжната турска песен, която се смята, че Васил Левски е пеел по пътя към бесилото – „Не пей, славейо”, песен на Фреди Меркюри, църковно-славянски песнопения, народни песни, както и „Спомени” – композиция от 4 песни на Йосиф Цанков с аранжимент на Маестро Красен Иванов.

Две от изпълненията бяха с гостуващите солисти на Русенската опера Нели Петкова и Теодор Петков. Те участваха в концерта и с два дуета.

Гости на хора-юбиляр бяха и изпълнителите от хор „Славянско единство” към НЧ”Напредък 1869”-Горна Оряховица.

Двете формации са свързани с дългогодишно сътрудничество. Заедно поставиха и финала на концерта с няколко общи изпълнения. Музикалната проява завърши с емблематичните „Родна песен” и „Многая лета”.

Зрителите на концерта имаха възможност да разгледат изложба във фоайето на читалищната страда със снимки от последното международно участие на хор „Железни струни” – във фестивал в Бодрум.

Още снимки вижте ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *