С римска възстановка в древния Абритус петокласници от ОУ „В. Левски“ приключиха работата си по проекта „Ние, от античния Рим”

Децата от групата за целодневно обучение в 5 клас при ОУ „Васил Левски” – Разград, през втория учебен срок работиха по проекта „Ние, от античния Рим” – съобщават от пресцентъра на Регионалния исторически музей.

Ръководителят на групата Нели Николова ги насърчаваше да работят за проучване на бита, вярванията, бойната организация на римската войска, храната и празниците на древните римляни. А заключителното занятие бе в Археологическия резерват „Абритус”. Там, сред автентичната обстановка на Античността, децата влязоха в роли – на римски граждани, на легионери, на жрици.

Всеки празник в древен Рим е започвал с ритуал. Така и този започна с ритуално запалване на Огъня на Веста, изпълнено от жриците, а учителката им влезе в ролята на главна жрица и води ритуала.

На сцената бяха легионерите – двамата братя близнаци Корай и Толга, Енсар и Бурак. Римското гражданство беше представено от Валентин, Калоян, Дамла, Мелек, Кристиян, Емре и Емир, които разказаха любопитни факти за римляните, за битките в Колизеума, за божествата, за хранителните им навици и пиршествата, за най-откачените римски императори, за празниците Сатурналии, предшественици на днешните коледни празници.

Атила и Еге влязоха в ролята на летописци и разказаха за битката между римляни и готи край Абритус, през 251 г., в която загиват император Траян Деций и неговият син и съимператор Херений Етруск.

Много красота и грация внесоха жриците със своя танц, върху който работиха с много желание под ръководството на Катя Портянова. Бусе, Нил, Павла, Симона, Еля, Симай, Айфер, Туана и Катина – с феерия и изящество пресъздадоха образа на мистичните девици, които пазели свещения огън в храма на Веста.

И за да усетят и вкуса на древен Рим и участниците, и публиката опитаха римски понички. С този спектакъл учениците на Нели Николова пожелаха весела ваканция на своите съученици и им показаха, че историята е интересна и лесна, когато се преживее.

От групата отправят сърдечни благодарности на Регионален исторически музей – Разград, който отвори вратите си и предостави необходимия реквизит за възстановката. Експозицията в този ден обогати познанията на децата за римската история, а участниците в събитието си отнесоха по една монета – подарък за проявеното любознание.

Още снимки може да видите на фейсбук страницата на Регионален исторически музей:

https://www.facebook.com/regionalhistorymuseumrazgrad

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *