С поезия и разговори отбелязаха Деня на майчиния език в читалище „Делиорман”

С поезия и разговори под мотото „Душата копнее за разговора, а Международният ден на майчиния език е само повод” бе отбелязан този празник в НЧ„Делиорман 2014”. В него участваха творци на словото от региона от различни възрасти.

Събитието откри председателят на читалищното настоятелство Хабибе Расим, а свои творби и мисли с публиката споделиха: Яхя Акбулут, Ахмед Асасой, Али Бонджук, Нурдан Чете, Севдие Чакър. Адем Байрактаров говори за традициите в турския фолклор, Исмаил Абдулов подари на читалището свои книги за историята на село Равно, дарение на книги на Айше Шишманова бяха предоставени на културния храм от името на децата й. Свои поетични и прозаични творби представиха и деца от Самуил, Богданци и Езерче.

Участниците в дискусията се обединиха около тезата, че трябва да се изучава турския език, и като билингви трябва да бъдат носители и на двата  езика – български и турски.

Участниците в празника бяха поздравени и от Генералния консул на Република Турция в Бургас Сенем Гюзел, която за кратко се включи в събитието. Официални гости на празника бяха и политически лица: областният лидер на ДПС и кмет на Община Лозница Севгин Шукри, общинският лидер на ДПС-Разград Али Назмиев, двама общински съветници от ДПС Али Кюзимов и Сузан Садкъ, общинският лидер на МДПС Гюнал Кадиров. В публиката бе и районният мюфтия Мехмед Аля.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *