С палачинки започва курс по руски език в ЦИП„Резонанс“

Празникът, който в България знаем като Сирни Заговезни, в Русия се нарича Масленица и се отбелязва с цяла седмица ядене на палачинки. Точно през тази вкусна седмица 24 – 28 февруари, Център за извънучилищна подготовка „Резонанс“ обявява новата си инициатива – курс по руски език за деца от основните училища. Учените твърдят, че на тази възраст детето притежава щастливата дарба да проговаря всеки нов език без акцент.  „Децата до 12-годишна възраст възприемат новостите по-лесно“ – казва и директорът на ЦИП „Резонанс“ – Разград Татяна Петрова и пояснява, че обучението по руски е насочено към ученици от 4. до 6. клас, които вече са напреднали с английския и няма да се затруднят да заговорят и на руски – родствен, славянски език с много обща лексика с българския. Днешните деца научават първите си фрази на руски, докато играят онлайн-игри с връстници от цял свят, българските топ-радиостанции все по-често пускат руски хитове, а по Черноморието навсякъде звучи руска реч. Затова курсът отговаря на една практическа потребност – руският се ползва активно в България, а децата ще получат основите на езика. През новата учебна година обучението ще продължи на следващо ниво.Децата  могат да  усъвършенстват езика според своите интереси и потребности чрез игри, видеа и ресурси от световната мрежа Интернет.

Курсът ще започне в кулинарната работилница с палачинки и чай – както е руската традиция, ще продължи със занятия в занималнята и парти-центъра.Тетрадки ще се ползват само веднъж месечно,защото занятията са ориентирани към изграждане на умения за разбиране, слушане, четене и говорене, а не толкова към усвояване на граматика и сложни обяснения за падежи и спрежения. Целта е в месеците до лятната ваканция децата да проговорят на ниво А1 от общоевропейската езикова рамка и да могат да общуват в следните сфери от човешката активност:

  • Храна, здраве, покупки, външен вид;
  • Почивка, развлечение, свободно време;
  • Места в града, транспорт и упътване;
  • Часовник, календар, дни на седмицата;

и разбира се най-важното на този етап, когато през лятото срещаш русначета:

  • Поздрави и запознанство.

„Когато с деца от „Резонанс“ сме на летен лагер по Черноморието , 80% от лагерниците говорят руски, изцяло се потапяме в руска езикова среда – разказва госпожа Петрова. Това е идеята и за ваканцията – децата да упражнят наученото на летен лагер на морето“.

Преподавател е русистът Даниела Куманова – със специалност „Руска филология“ от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, което включва и обучение в Москва един семестър. Придобила е сертификат за повишаване на квалификацията от Института „А. И. Херцен“ Санкт Петербург. Работила е в разградски медии, а в момента е учител по руски в Природоматематическата гимназия „Акад. Н. Обрешков“ – Разград.

За записвания: гр.Разград, ул.“Г.С.Раковски“ 17, ЦИП „Резонанс“, тел.: 0899 835 837

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *