С награди за малки художници започнаха събитията за Празника на пожарникарите

Победителите в областното ниво на международния конкурс „С очите си видях бедата” бяха наградени днес в галерия „Проф. Илия Петров“ – съобщават от пресцентъра на ОДМВР-Разград.

В 21-тото поред издание на ежегодния конкурс „С очите си видях бедата” се включиха 144 рисунки, участвали в общинските етапи от учебните заведения в Разградска област. До оценяване бяха допуснати всички творби на малки художници, а тази година за първи път бяха представени рисунки от трета категория – деца и ученици от училища със специални потребности и домове за деца в неравностойно положение.

По регламент конкурсът се провежда в три категории и три възрастови групи. Наградите връчиха изпълняващият длъжността кмет Добрин Добрев, директорът на ОДМВР-Разград старши комисар Мирослав Иванов и областният управител Владимир Димитров.

След церемонията по награждаването всички присъстващи имаха възможност да наблюдават демонстрациите и да разгледат част от машините, които разградските огнеборци използват при гасене на пожари. В специализираното оборудване се включи и разгъващата се 30-метрова стълба, с помощта на която огнеборците достигат големи височини.

Една от инициативите, с които всяка година разградските пожарникари отбелязват професионалния си празник, е поднасянето на цветя пред паметната плоча на загиналия при изпълнение на служебния си дълг младши сержант Стефан Димитров в кубратското село Каменово. С кратко слово за професионалното минало и с едноминутно мълчание служителите всяка година прекланят глави пред паметта на разградския огнеборец.

Във връзка с празника за проявена инициативност и постигнати високи професионални резултати при изпълнение на служебните задължения са наградени 9 огнеборци. Двама от тях са отличени с „Писмена похвала“ от главния секретар на МВР, двама – от директора на Главна дирекция „ПБЗН“ и петима от директора на РДПБЗН-Разград.

В дните от 11 до 17 септември са организирани редица инициативи за отбелязване на традиционната седмица на пожарната безопасност, свързани с подобряване на превенцията от пожари и бедствия, обучение на подрастващите и населението за повишаване културата на безопасност, представяне и популяризиране на професията на пожарникаря и спасителя.

Още снимки от награждаването и демонстрациите вижте ТУК.

Loading

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *