С „Многая лета” завърши инициативата „България пее” в Разград

С изпълнение на „Многая лета” завърши концертът на четири хорови формации в Разград, част от осмото издание на инициативата на Българския хоров съюз „България пее”. Близо 100 хористи излязоха на сцената на НЧ”Развитие 1869” за финала на събитието.

То започна с представяне на домакините от хор „Железни струни”. Едно от изпълненията им за пръв път прозвуча в Разград – композицията от 4 песни на Йосиф Цанков под заглавие „Спомени” с аранжимент на диригента на хора Красен Иванов. Корепетитор на „Железни струни” е  Даниела Никифорова, а хормайстор – Полина Куманова.

Дамска хорова формация „Лира“ при НЧ“Христо Ботев 1872“-Нови пазар представи свои изпълнения след домакините. Диригент на гостите от Нови пазар е Милка Данаилова, а акомпаниментът бе на Надежда Лисина.

Интерес предизвика Камерен хор „Блян“ при НЧ“Яна Лъскова“-Несебър, който се оказа, че се състои предимно то руснаци и украинци, пеещи български песни, а диригентът Панайот Катрафилов е наследник на виден разградски възрожденец – учителят Сава Катрафилов, който е загинал с четата на Ботев. Акомпаниментът на изпълненията на хористите от морския град също бе на Надежда Лисина.

С чудесни изпълнения впечатли и Смесен хор „Влади Анастасов“ при НЧ“Македония 2005“-Варна с диригент Димитрина Хинина, съпровод – Светла Станчева и вокален педагог Димка Димова.

Ръководителите на всички формации получиха грамоти от Български хоров съюз за участието си в инициативата „България пее”. За участниците в концерта имаше и кошница с цветя от Кмета на Община Разград Добрин Добрев.

Още снимки вижте ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *