„С любов към храната” – в стил „Братя Готвачи” и „Almost Famous”

Летвата в ресторантьорския бранш в Разград е високо вдигната след кулинарния празник на вкуса, организиран от „Братя Готвачи” и „Almost Famous” във вторник.

„С любов към храната” е мотото на събитието, събрало 90 от редовните клиенти на разградското заведение, бизнес-партньори, приятели и ценители на изящния кулинарен свят, сътворен от „Братя Готвачи” и „Almost Famous”. Събитието е уважено и от Областния управител Гюнай Хюсмен.

От червения килим гостите попадат направо в епицентъра на събитието – всичко се готви пред тях. И като казваме всичко, наистина е всичко – предварително обявеното 16-степенно меню с изненадите на готвачите Йонко Дяков и Руслан Гърдев става 20-степенно. Всеки може да разговаря с готвачите и отблизо на опита да открадне шефските им тайни.

Зашеметителните ястия се поднасят през 10 минути, докато горят огньове и се преплитат аромати, научаваш и кое как се казва и как се приготвя, а и колко време е било нужно за подготовката му. За приготвянето на телешкия джолан с манатарки например, при появата на който гостите са най-силно впечатлени, са нужни 38 часа. Фурор предизвикват и: козе сирене с панко и манго маракуя сос, задушен октопод с крокет от тиквичка и магданоз, черноморски стриди, тигрови скариди, морковена торта с отлежал портокалов ликьор и още, и още – до 20.

Не е само изумително вкусната храна, по щипка изисканост добавят и предоставените от изба „Ormano” дегустационни вина, обстановката, подготвена от екипа на собственичките на „Almost Famous” Мая Габровска и Валентина Тачева, а и стилният музикален съпровод от Мила Иванова – цигулка, Ралица Митева – флейта и Росица Дачева – пиано.

Незабравимо за всички е събитието, и няма да се повтори в този вид, но продължение ще има – уверяват Мая Габровска, Валентина Тачева, Йонко Дяков и Руслан Гърдев. Общите им планове включват още различни вечери с представяне на иновативна кухня, на неща, които хората не могат да опитат другаде.

А кои всъщност са главните герои и какво ги свързва? Руслан Гърдев и Йонко Дяков са от Варна, популярни са като „Братя Готвачи”, но както и фамилиите им подсказват – не са рождени братя, а братя по душа. Работят заедно от 4 години, най-важното за тях е енергията, която предават на хората чрез уникалното си кулинарно изкуство. Йонко Дяков е включен в изданието „20 български топ готвачи”. Екземпляр от книгата подарява на собственичките на „Almost Famous” с посвещение „Най-важен е вкусът”.

Енергията и емоцията при приготвянето на храната е водеща и при Мая Габровска и Валентина Тачева. Двете създават „Almost Famous” с първоначална идея да продават бързи храни – сандвичи, картофи, но хората започват да харесват храната и двете дами, които не просто ръководят бизнеса си, а и са изкушени от кулинарията, започват да приготвят и сами нови и нови менюта, да внасят нови елементи в проспериращото заведение. И така до днес, когато ако имаш гости от друг град или държава, едно от първите места, където ги видиш, за да видят европейски стил на работа, обслужване и вкусна храна, е „Almost Famous”.

Двете дами са окрилени не само от оценката на гостите и на двамата топ готвачи за прекрасната вечер, а и от перфектното представяне на екипа си – готвачите и сервитьорите работят „с любов към храната” заедно с Руслан Гърдев и Йонко Дяков. И ще пресъздават наученото до следващата среща с топ готвачите.

Така че има още какво да се види и в делник, и в празник в „Almost Famous”.

Още снимки от събитието вижте в галерията.

Снимки: „Almost Famous”

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *