С кратко тържество Разград отбелязва 24 май

Паметникът на учениците на Св.св. Кирил и Методий

Поради спазване на регламентираните мерки, свързани с обявената с решение на Министерски съвет извънредна епидемична обстановка, 24 май – Денят на българската просвета и култура и славянската писменост – няма да бъде отбелязан по традиционния начин с масово участие на жители на община Разград. Това съобщават от пресцентъра на местната управа.

Краткото тържество ще се проведе на площад „Възраждане“ до паметника на учениците на Светите братя Кирил и Методий с присъствието и участието на ограничен брой официални лица. То ще бъде излъчвано в социалните мрежи, както и със съдействието на Общинско радио-Разград по радиоуредбите в града. При дъждовно време кратката церемония ще се проведе във фоайето на НЧ“Развитие 1869“.

Тържеството ще започне в 10,00 ч. с изпълнение на Химна на Св. Св. Кирил и Методий от председателя на Постоянната комисия по култура, културно-историческо наследство и духовни ценности и почетен гражданин на Разград Свилена Дечева, както и на одата „Българският език“ на Иван Вазов, изпълнена от секретаря на НЧ“Развитие 1869“ Любомир Илиев.

Тържествено слово за празника ще произнесе Кметът Денчо Бояджиев, след което ще бъдат връчени почетните отличия за принос в развитието на културата, образованието и духовността в региона. Номинациите за наградата на името на Никола Икономов са две, а за „Златен Пегас“ – една, те ще бъдат гласувани на заседание на Общински съвет-Разград в петък, 22 май.

След връчването на почетните отличия ще бъдат поднесени венци и цветя от официалните лица пред паметника на учениците на Св.св. Кирил и Методий.

Всички, които имат желание, могат да поднесат своите цветя пред паметника след 10,30 ч., като Община Разград ги призовава да спазват изискването във връзка със световната пандемия COVID-19 за дистанция от 1,5 м. от останалите присъстващи на площада.

В 11,00 ч. по предварително обявен график на две групи в двора на Етнографския музей грамоти ще получат 14-те отличници на випуск 2020 г., както и носителят на наградата „Студент на годината“. Тази церемония също ще бъде излъчена в социалните мрежи.

Във всички изяви не се предвижда участието на граждани.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *