С кампания в училища и болници Разград отбелязва Световния ден за борба срещу СПИН

С превантивна кампания в училища и болници Разград отбелязва Световния ден за борба срещу СПИН. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и се реализира съвместно с Българския младежки червен кръст обясни директорът на РЗИ д-р Ася Генева. Събитията са част от националната АНТИСПИН кампания.

В образователните и медицинските институции ще бъдат раздавани здравно-информационни материали по темата – дипляни, картички, флаери, презервативи, химикали, червени панделки.

От 1 до 8 септември в РЗИ ще има дни на отворените врати за безплатно консултиране и изследване за ХИВ, хепатит Б, хепатит С и сифилис за граждани в сградата на РЗИ, всеки делничен ден от 9.00 до 15.00 часа. Ще се проведе обучителна кампания за начините на разпространението и предпазване от заразяване с ХИВ/СПИН, хепатити и сексуално предавани инфекции сред ученици от учебни заведения и младежи от уязвими групи. Предвижда се и провеждане на организирани  обучителни семинари и срещи с: медицински специалисти и помощен персонал на тема „Превенция и контрол на ХИВ и СПИ“ в трите Многопрофилни болници за активно лечение на територията на Област Разград; с представители на партньорски организации – общопрактикуващи лекари, специалисти по АГ, лекари по дентална медицина, ръководители на ЛЗ за болнична помощ, общини, НПО, БЧК, здравни медиатори, във връзка с дейностите по Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИН в България 2021-2025 г.; със здравни медиатори от област Разград.

Д-р Генева съобщи, че в Разградска област през тази година са установени 2 нови случая на серопозитивни хора, предходните две години са били по трима. Съобразно населението на областта това ни нарежда на ниво над средното за страната. Носителите на заразата се лекуват в специални клиники, при установяване на заболяването епидемиолозите съобщават единствено на приносителя, дори на близките и на личния лекар нямат право да кажат, което означава, че и лечението и превенцията остават на личната отговорност на болния. В региона най-често заболяването се установява при даряване на кръв.

За първите десет месеца на 2023 г. общо 277 759 лица в България са се изследвали безплатно и анонимно и са узнали своя ХИВ-статус. През периода 1986 – 24.11.2023 г. в България са регистрирани общо 4 276 лица с ХИВ инфекция. От началото на тази година са открити нови 228 ХИВ–серопозитивни.

Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е многократно по-голям от инфектираните жени. Съотношението на инфектираните мъже и жени през настоящата година е 4:1 (185 мъже и 43 жени).
90.8% от новорегистрираните с ХИВ са се инфектирали по сексуален път (от тях 42.5% са мъже, съобщили за хомосексуален контакт, 39.6% мъже и 17.9% жени при хетеросексуален контакт). Делът на инфектираните при инжекционна употреба на наркотици е 9.2 %. Най-засегната  е възрастовата група 30-39 г. – 37%, следвана от възрастовата група 20-29 г. – 24% и възрастовата група 40 – 49 г. – 22%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *