С изложба на ключове започнаха събитията за 40-годишнината на Археологическия резерват “Абритус”

Изложбата „Заключени във времето” бе открита днес в Интерактивния музей в Разград – съобщават от пресцентъра на музея. Тя е част от богатата двудневна програма на Регионалния исторически музей по повод Международния ден на музеите и 40-годишнината на Археологическия резерват „Абритус“.

„Идеята ни е по един по-нетрадиционен начин да отбележим годишнината на резервата, да покажем за пръв път наистина „заключени във времето“ до днес движими културни ценности, открити тук и да поощрим младите наши колеги в изследователската им работа в музея. Сред тях са археологът Силвия Анастасова – автор на изложбата, и дизайнерът Михаил Маринов, оформил таблата и аранжирал експонатите“, каза при откриването директорът на музея Таня Тодорова.

„Представяме масивни ключове от врати и катинари със сложен механизъм и майсторска изработка, ключове и пръстени-ключове, предназначени за сандъчета и ковчежета, обков на ключалка, ключе с човешка изображение, като и с изображения на божества“, разказа за изложбата Силвия Анастасова.

И за да се потопят всички напълно в обстановката на интерактивен музей, тя покани който желае да опита да отключи изработено специално за изложбата сандъче, заключено с катинар пъзел. След няколко неуспешни опита на гостите, пълното с „жълтици“ сандъче отключи самата Силвия Анастасова.

На първото от събитията днес и утре в Регионалния исторически музей присъстваха заместник-кметът Елка Неделчева, заместник областният управител Надя Йорданова, зам.-ректорът на Шуменския университет доц. д-р Константин Константинов, участници в първите докторантски и постдокторантски четения, също част от празничната програма, и много граждани.

Още снимки може да видите на фейсбук страницата на РИМ – Разград:

https://www.facebook.com/regionalhistorymuseumrazgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *