С безплатни прегледи и проверки започва акция „Зима”

Традиционната акция „Зима“ стартира от днес – обявиха от ОДМВР-Разград и СБА-Разград.

Акцията ще бъде проведена на три етапа: първият за безопасност на пътни превозни средства като велосипеди и такива с животинска тяга, вторият етап ще е за пешеходците, като сериозно уязвима група участници в пътното движение, а третият – за безопасно шофиране през зимата, техническа изправност на автомобилите и поведение на водачите.
Кампанията “С безопасно пътно превозно средство през зимата” ще се осъществи от 1 до 10 ноември. Дейността на Пътна полиция ще бъде насочена към превенция на поведението на водачите на пътни превозни средства – основно велосипеди и каруци.
Вторият тематичен етап под наслов: “Пешеходци и водачи за толерантност на пътя” ще бъде в периода 11-20 ноември. Ще има активен контрол за спазване на правилата за безопасно пресичане от пешеходците, както и за даване на предимство на пешеходците от шофьорите на пешеходните пътеки.
На 17 ноември ще бъде отбелязан Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия, обявен с резолюция на ООН от 2005 г.
“Безопасно шофиране през зимата” е третият тематичен етап на акция “Зима”, който ще бъде между 21 и 30 ноември. Пътните полицаи ще извършват засилени проверки на техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи, на поведението на пътниците и на шофьорите.
След 15 ноември от Пътна полиция ще глобяват с 50 лв. водачите, чиито гуми са с грайфер под 4 мм. Комисар Божков опроверга слуховете, че тази санкция е за една неизрядна гума, по закон глобата касае автомобила и 50 лв. за автомобил без значение колко от гумите му са неизрядни.

Толкова е и стойността на глобата за неизправни фарове и габарити. За неизправни спирачни системи обаче санкциите могат да достигнат до 500 лв.

Председателят на СБА-Разград Живко Каспаров съобщи, че през целия месец ноември шофьорите в Разградско могат да се възползват от консултации и технически прегледи в центровете на СБА в Разград и Кубрат. Прегледите включват: регулиране на фаровете, проверка на фаровете, точката на замръзване на охладителната течност, дълбочината на протекторите на гумите.

Каспаров предостави и брошури, които пътните полицаи ще раздават на водачите на превозни средства при старта на акция „Зима“.

По време на миналогодишната акция „Зима“ на територията на ОДМВР-Разград са проведени общо 24 специализирани полицейски операции, съставени са общо 894 глоби по фиш и 365 акта, издадени са 347 наказателни постановления и 1059 електронни фиша. Проверени са 685 леки автомобила, 214 товарни, 12 мотоциклета, 23 мотопеда и 30 превозни средства с животинска тяга и селскостопанска техника. Установени са 24 превозни средства с неизправности по осветителните системи и сигнализацията, 4 с разкъсани или износени гуми, 2 с неизправности при устройствата за измиване на предното стъкло и 16 с други технически неизправности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *