Със съвместна инициатива областните администрации в Разград и Търговище ще отбележат 3 март

Областна администрация Разград и Областна администрация Търговище подготвят съвместна изложба на тема „Архиви на свободата“, с която да отбележат 3 март – Националния празник на Република България. Това съобщават от пресцентъра на разградската Областна администрация.

Вчера работни екипи от двете администрации с участието на заместник областния управител на област Разград Ивелина Игнатова и областния управител на област Търговище Гергана Цонева се срещнаха за координиране на последните подготвителни дейности по общата инициатива.

Изложбата се организира със съдействието и с предоставени архивни материали и артефакти от Държавен архив – Разград, Регионален исторически музей – Разград, Художествена галерия „Проф. Илия Петров“ – Разград, Държавен архив – Търговище, Регионална библиотека „Петър Стъпов“ – Търговище, Регионален исторически музей – Търговище и Художествена галерия „Никола Маринов“ – Търговище.

В Разград тя ще бъде експонирана на седмия етаж във фоайето на Областна администрация Разград. Официалното й откриване ще бъде на 27 февруари 2024 г. от 14.00 часа, като са поканени наследници на опълченци от Разградско.

Експозицията включва пана със старинни фотографии и документи, свързани с Освобождението на Разград, копия от гравюри, изобразяващи битките за Освобождението на Търговище и портрет на опълченеца дядо Геро, осигурен от разградската Художествена галерия.

Духът на времето е подплатен от оригинални старинни оръжия и икона от фонда на Регионален исторически музей – Разград, подарена на града ни от освободителите.

Интересен акцент от предоставените от Държавен архив – Търговище материали е тематичното табло с надслов „Хем ни беше страшно, хем гордо!…“, посветено на търговищенецът Пеньо Колев – Бомбето – сградостроител, майстор-ръководител при изграждането на паметника на връх Шипка.

Изложбата ще бъде експонирана в периода 27 февруари – 7 март 2024 г., като ще бъде организирано посещението й от групи от ученици от разградските училища.

Също на 27 февруари, но от 17,30 часа, в Арт галерията на Регионалната библиотека в Търговище ще бъде открита изложба за освобождението на съседния ни град,като в нея ще бъдат експонирани и тематични табла, посветени на освобождението на Разград.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *