Съдът реши да не брои повторно бюлетините за общински съветници

В Административен съд-Разград няма да се броят повторно бюлетините за общински съветници. Това постанови съдия Таня Дамянова по делото, заведено от двама неизбрани кандидати за общински съветници – Мустафа Назъм от Новото време и Божинел Христов от Местна коалиция ВМРО-БНД.

Първото заседание бе вчера, но съдът остави за днес решението дали да одобри искането на двамата да се броят повторно, след като се запознае със секционните протоколи от общо 10-те секции, преброяването в които  Назъм и Христов оспорваха. На днешното заседание се по яви и още една спорна секция – 35-та. Повод да стане дума за нея бе вестникарска публикация в „Екип 7”, озаглавена „Гласоподавател си обърса задните части с бюлетина”. Да се включи в секциите, които да се преброят повторно, предложи адвокатът на Божинел Христов – Надя Йорданова. Съдът откри производство по оспорване и на тази секция, но не откри в секционните протоколи основание да се извърши повторно ръчно броене. Такава бе и тезата на представителя на ОИК-Разград Силвия Великова.

Съдия Таня Дамянова се аргументира с фактите, че в нито един от протоколите не е отбелязало, че е имало спор между членовете на секционната комисия, в секциите са присъствали и застъпници и представители на различните политически сили, участвали във вота, те също не са установили нарушения при броенето на бюлетините, в протоколите, където са нанесени корекции, има необходимите подписи на членовете на комисията.

И двамата жалбоподатели обаче останаха на позицията, че в протоколите не са отразени преференциалните гласове за тях.

„Отнето ми бе правото на глас, на мен и на моето семейство” – възкликна в съдебната зала Мустафа Назъм. Припомняме, че той оспорваше основно една секция в село Раковски, където гласуват той и петчленното му семейство, а в протокола няма отразен нито един преференциален глас за него.

Съдия Дамянова обяви, че ще се произнесе в законовия срок, който е 14 дни от подаването на жалбата в съда, в случая това ще е следващата седмица.

3 Replies to “Съдът реши да не брои повторно бюлетините за общински съветници”

  1. За прецизност:
    “Поддържа” се пише с две “д” , употребено на две места в 4 изречения, говори за незнание, а не за грешка.

    1. Към Силвия НеВеликова – Благодаря за корекцията и да се впусна в обяснение, няма смисъл.
      Би било добре, да излезете с Името си.

  2. За прецизност:
    В процес, страните изказват своите твърдения и правят доказателствени искания. Съдът се произнася по доказателствените искания, но не изказва тези, които да бъдат подържани от някоя от страните. Съдът се произнася по същество с решението си.
    Т.е. няма как някоя от страните да подържа теза на съда, защото ако това е така – процесът се обезмисля.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *