Съдът решава утре дали ще брои повторно бюлетини за общински съветници

Кандидатът за общински съветник от „Новото време“ Мустафа Назъм не се оказа, че е единственият недоволен от резултатите от местните избори в Община Разград по отношение на избора за общински съветници.

В съдебната зала на Административен съд-Разград днес към неговата жалба бе присъединена и още една жалба – на кандидата от ВМРО Божинел Христов. Като становище на заинтересована страна пък всичките 8 избрани съветници от ГЕРБ поискаха повторно преброяване на всичките градски секции.

Като че ли най-сериозни шансове да бъде уважена има жалбата на Божинел Христов, може би защото той единствен бе изпратил адвокат, а не разчиташе на собствени юридически и познания от натрупан политически опит.

Претенцията на Мустафа Назъм бе към една секция – №21 в село Раковски. Той и петчленното му семейство гласува в тази секция, а в секционния протокол срещу неговия номер стои цифрата 0.

Спорни според Божинел Христов са 9 секции – под номера 1, 4, 10, 12, 23, 35, 41, 59 и 60. Според неговия защитник Надя Йорданова в протоколите от тези секции не са отчетени преференции, освен това има и други несъответствия – разлики при отбелязване на резултатите цифром и словом, корекции в протоколите след обявяване на резултати и при представяне в ОИК. Йорданова поиска освен ръчно преброяване  да се спре изпълнението на решението на ОИК, с което са обявени за избрани 33-мата съветници.

Всички те като заинтересована страна бяха призовани да се явят в съда, направиха го четирима – двама от ЗНС, по един от ДПС и ВМРО. Единствено представителят на ДПС обяви исканията за повторно броене за недопустими, останалите се солидаризираха с претенциите на жалбоподателите.

Съветниците от ГЕРБ бяха изпратили писмено становище, според тях също не са отчетени коректно преференции и по този повод поискаха повторно броене на всички градски секции от №30 до №68, както и да бъдат изслушани петима свидетели, чийто вот според тях не е отразен в протоколите.

Съдия Таня Дамянова не прие исканията на ГЕРБ, обосновавайки се подобни  искания е трябвало да бъдат оформени в жалба, а не като становище по вече стартирало дело.

Дамянова обаче отложи произнасянето по исканията на жалбоподателите за утре, когато трябва да се запознае със секционните протоколи от общо десетте комисии.

Заседанието е насрочено за 15 часа утре.

По-рано днес в Административен съд-Разград бе гледано и друго дело по жалба за неотчетени преференции. То бе заведено от Венцислав Тодоров – кандидат за съветник от ГЕРБ-Исперих. В неговата секция също имало 0 преференции, а там освен самият той гласували и баща му и брат му. Без да се извършва повторно ръчно броене в СИК №11 делото бе обявено за решаване от съда.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *