Съдът остави в ареста шефа на група „Миграция“, адвокатът му твърди, че обвинението е абсолютен фарс

Сред близо двучасово заседание Окръжен съд-Разград постанови постоянна мярка „задържане под стража“ за 55-годишния началник на група „Миграция“ в ОДМВР-Разград Павел Маринов.

Заседанието се проведе при закрити за медиите врата. Сред него наблюдаващият прокурор Емил Енчев съобщи решението на съдия Пламен Драганов, като уточни, че мотивът е бил, че въпреки наличния в момента ограничен доказателствен материал, е налице реална опасност обвиняемият да въздейства на свидетелите, които предстои да се разпитват.

Енчев допълни още, че е в първите дни след оповестяването на случая, е задържан и осми човек, първоначално бяха обявени седем. От думите му стана ясно, че има известни разминавания и по отношение на ролята, която са изпълнявали задържаните. Оказа се, че адвокат в схемата не е имало, а посредниците са трима, именно те са останалите, на които също се искаше постоянна мярка „задържане под стража“. Двамата преводачи са задържани не толкова, защото имат отношение към дейността на обвиняемите, а доколкото в малка или по-голяма степен са оказали съдействие при изготвянето на част от документите, касаещи преписките, по които се иска издаване на виза Д. Според прокурор Енчев има данни, че част от документите са неистински или с невярно съдържание, затова е пристъпено към масово претърсване и изземване включително в преводачески бюра, където са се изготвяли преводи на документи, които са били представени по тези преписки.

Павел Маринов се яви в съда с двама адвокати – Радостин Ковалаков от Адвокатска колегия-Разград и Пламен Димитров от Софийска колегия. Столичният защитник направи емоционално изявление пред медиите, като нарече ситуацията с повдигане на обвинение на Маринов „абсолютен фарс“. Според Димитров съдът се е съгласил, че няма никакви доказателства за даден и взет подкуп. Адвокатът каза, че подзащитният му е обяснил пред разследващите, че от него не зависи издаването на виза Д. По думите на Димитров по йерархичен ред след като преминат през началника на група „Миграция“, преписките минават и през ДАНС, след което стигат до директора на дирекция „Миграция“ в София, а той ги изпраща в съответните консулски служби, където консулът издава виза Д. „Не може прокуратурата да твърди, че Маринов е заплаха за националната сигурност“ – категоричен бе адвокатът. Той допълни още, че не е било задължение на Маринов да проверява описаните в преписките административни адреси, той резюлира, а неговите служители извършват проверките. Адвокат Димитров бе категоричен, че мярката ще се протестира пред следващата инстанция – Апелативен съд-Варна. Той изрази и убеденост, че един ден Павел Маринов ще бъде оправдан и адвокатите му ще осъдят прокуратурата, а след като при разследването сега се харчат държавни пари на данъкоплатеца, пак данъкоплатецът ще се наложи да плати и обезщетението.

Пред съдебната зала Павел Маринов имаше и поддръжник – младеж на видима възраст 27-30 години – изчака да приключи една от най-дълго продължилите мерки за неотклонение в разградсия съд и при излизането на Маринов извика „Горе главата!“, след което излезе от съда.

Очаквайте по-късно информация за останалите три мерки за задържане по този случай.

3 Replies to “Съдът остави в ареста шефа на група „Миграция“, адвокатът му твърди, че обвинението е абсолютен фарс”

  1. Няколко пъти съм имал работа със Служба “Миграция”, асистирайки на чуждестранни граждани при кандидастване за имиграционен статут и впечатленията ми от Г-н Павел Маринов са били винаги изключително приятни. Наистина принципен човек и добър професионалист. Отказвам да повярвам, че би имало доказателства, оличаващи го в злоупотреби.

  2. Прекрасен човек, колега, приятел! Изключително човечен! Неудобен за системата , в която трябва да си нагъл и корумпиран! Виновните са на свобода, а невинния трябва да е жертвата ! Това е държава на абсурдите, наречена България!

  3. Прекрасен човек е , това не е вярно. Просто е неудобен. Това е България!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *