Съдът остави в ареста обвиняем за държане и разпространение на метамфетамин и марихуана

Окръжен съд – Разград остави без уважение молбата на 25-годишния Веселин Р. за изменение на наложената му мярка за неотклонение от „задържане под стража“ в по-леката „домашен арест“. Това съобщават от пресслужбата на съда.

Младият мъж е привлечен като обвиняем за това, че на 14.02.2022 г. в Разград, в съучастие като извършител с К.С.И., без надлежно разрешително държал с цел разпространение 33,95 гр. метамфетамин и 52,80 гр. марихуана, като деянието е извършено в условията на опасен рецидив.

Защитата поиска мярка „домашен арест“ с твърдения за влошено здравословно състояние на един от родителите на обвиняемия и необходимостта от полагане на ежедневни адекватни грижи. Това е негов синовен дълг, коментира адвокатът. Посочи още, че в досъдебното производство са извършени почти всички следствени действия и няма как да въздейства на свидетели и вещи лица, тъй като първите вече са разпитани, а вторите са изготвили своите експертизи.

Окръжен съд – Разград, като взе предвид доказателствата по делото, прецени, че и понастоящем са налице предпоставките за вземане на най-тежката мярка за неотклонение. Съдебният състав счете, че е налице обосновано предположение относно авторството на Веселин Р. в извършване на престъплението, което се явява тежко умишлено и за него законът предвижда наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години и глоба от 20 000 до 100 000 лева. Според протоколите от претърсване и изземване намерените наркотични вещества са значителни като количество, което не предполага тяхната употреба само за лични нужди. Обвиняемият е посочил и къде точно се намира част от дрогата в обитаваното от него жилище.

Съдът отново подчерта наличието на две предходни осъждания, в това число и за престъпление от същия вид. В предвид размера на наказанието, което го грози, е реална опасността да се опита да се укрие. Обстоятелството, че брат му живее извън страната, би улеснило това укриване.

Поради изложените съображения, съдебният състав прецени, че единствената относима мярка за неотклонение спрямо Веселин Р. остава най- тежката – „задържане под стража“, като определи срок от 40 дни, в който ново искане за изменение на взетата му мярка е недопустимо, освен в случаите, когато се касае за здравословното му състояние.

Определението на Окръжен съд – Разград, с което е отхвърлено искането за изменение на мярката за неотклонение от „задържане под стража“ в „домашен арест“, може да бъде обжалвано или протестирано в тридневен срок.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *