Съдът забрани новия данък МПС, ще плащаме миналогодишния

Спиране на изпълнението на решението на Общински съвет-Разград, с което бе изменен местният данък за автомобилите поиска общинският съветник от БСП Стоян Димитров в Административния съд в Разград днес. Процесът започна по искане на прокурор Ива Рангелова от Окръжна прокуратура-Разград за отмяна на Наредба №18 за определяне на местните данъци и такси. Поводът е процесуално нарушение при вземането на решението на местния парламент. Според Закона за нормативните актове при приемането на подобен документ трябва да се имат предвид и постъпилите предложения от граждани и организации. Не е станало така обаче през януари тази година, когато бе прието изменението на наредбата. Тогава Благой Благоев от Разград изпратил предложение по електронна поща за различен от предложения от кмета данък. Мейлът му обаче е бил изтрит от общинския сървър установи проверка на ГД БОП отдел „Киберпрестъпност“. Информацията за това се появи на сесията, на която бе утвърдена наредбата, скоро след това сигналът бе подаден в прокуратурата от съветниците от „Кауза Разград“ Калоян Монев и Божинел Христов, независимата Милена Орешкова, Иво Димитров от групата на Реформаторския блок и Стоян Димитров от БСП.

Днес в съда като заинтересовани страни се явиха Благой Благоев и двама от съветниците: Калоян Монев и Стоян Димитров, те не поддържаха еднакви искания, но основата бе една – че приемането на наредбата е незаконосъобразно.

Общински съвет Разград и Община Разград нямаха представител в съда.

Прокурорът поиска отмяна на цялата наредба, алтернативно само за клаузата, с която се определя данък МПС за настоящата година. Стоян Димитров призова за спиране действието на решението, тъй като то засяга широк кръг граждани, съдия Таня Дамянова уважи това искане. По този начин от момента на обнародването на това становище на съда ще плащаме стария размер на налога – от миналата година.

Искането на Калоян Монев бе за отмяна на клаузата, с която се определя налога, поради не вземането предвид на предложението на гражданина Благой Благоев. Монев обаче изтъкна и друг аргумент за незаконността на наредбата – липсата на мотиви и обосновка на увеличаване на данъка, както и противоречия между обстоятелствената част и диспозитива.

Съдът прие делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе в законовия едномесечен срок.

One Reply to “Съдът забрани новия данък МПС, ще плащаме миналогодишния”

  1. Общински съветници ли? Това са едни долни, дребни и безкрайно мазни душички. Как само да направят така, че да останат на постченцето. Срам за града са. Добре, че има хора които явно държат и дано тяхното число се увеличи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *