Съботи с безплатен вход и изложба на 15 септември по време на Европейските дни на наследството

С фотоизложба, посветена на 174 години светско образование в Разград, започват Европейските дни на наследството, които Регионален исторически музей-Разград организира – информират от пресцентъра на Община Разград.

Те се провеждат под мотото „Опознай родното наследство!“ – съобщи директорът на РИМ-Разград Таня Тодорова. Част от събитията са насочени към децата на Разград, но в тях могат да се включат и техните родители, баби и дядовци, за да си припомнят историята на родния край, а и да научат нови неща.

Фотоизложбата „Здравей, училище“ е посветена и на първия учебен ден 15 септември. Тя ще бъде подредена на открито – върху шестте пана между Панчоолу моста и светещото корабче до кръговото кръстовище в центъра на Разград. В експозицията са включени снимки на дарители и снимки от архива на РИМ-Разград. Четирима дарители са предоставили снимки от своите семейни албуми, за което ще получат грамоти от управата на музея. Веселина Милушева е предоставила два албума, от които в изложбата е включена снимка на нейната майка пред Девическата гимназия в началото на учебната 1934/35 г. Катерина Григорова е предоставила снимка на приемане на знамето на отряд „Цоньо Каракашев“ от четвъртокласници през 1987 г. Стоил Кондов пък е предоставил снимка от първия учебен ден на първокласници от ОУ“Васил Левски“ през 1994 г. От ПГТС“Христо Смирненски“-Разград се предоставили снимка на подготовка за манифестация пред 70-те години на ХХ в. Част от изложбата е ретроспекция на историята на образователното дело в Разград с описание на училищата, които са функционирали в града. Най-старият заснет експонат, свързан с образованието, е надгробен паметник в църквата от 1667 г. на даскал Михаил. Включени са сюжети от работата на килийните училища, взаимното, класното училище, представени са известни просветни дейци от Възраждането.

Експозицията ще бъде подредена в понеделник, ще може да се разглежда до Нова година.

Европейските дни на наследството 2020 в Разград включват още отворени врати в музейните обекти на РИМ-Разград в два съботни дни през септември.

На 19 септември с безплатен вход между 9,00 и 17,00 ч. ще могат да бъдат посетени къща-музей „Станка и Никола Икономови“, къща музей „Анание Явашов“ и Етнографския музей. Във всеки от музеите ще има организирано и занимание за деца.

В къща музей „Станка и Никола Икономови“ от 9,30 до 10,30 ч. две групи от ОУ“Отец Паисий“-Разград и ПГО“Станка Николица“ ще участват в даскалоливница. В двора на къщата музей ще се проведат образователни занятия от времето на първото класно училище през Възраждането. Участниците ще се учат да изписват старобългарски букви върху пясъчник.

В къща музей „Анание Явашов“ от 11,00 до 12,30 ч. ще се проведе творческа работилница за изработване на хербарий от ароматни билки. В нея ще участват деца от клуб „Екология“ в ЦПЛР ЦУТНТ, които ще проведат открит урок също в двора на музея на ботаника Анание Явашов.

Творческата работилница в Етнографския музей ще води майстор Таня Станева от АЕК“Етъра“. Между 13,00 и 14,30 ч. тя ще учи децата от ЦПЛР ЦРД как да изработват съдове с грънчарско колело.

Една седмица по-късно – на 26 септември –  е денят на отворени врати на Археологически резерват Абритус. Посетителите ще могат между 10,00 и 18,00 ч. при безплатен вход да влязат в Интерактивния музей и в Археологическия музей „Абритус“. Между 10,00 и 13,00 ч. ще бъдат организирани игри за децата под надслов „Търсачи на съкровища в Абритус“. Засега желание да участват са заявили от клуба по ориентиране „Абритус“.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *